search
top

Grafiek van 21/11/11. 8,5% daling van de huizenprijzen en een kopersstaking op de huizenmarkt

Vandaag maakte het CBS nieuwe cijfers over de ontwikkeling van de huizenmarkt bekend. Extra interessant, omdat als alles goed is de gevolgen van de verlaging van de overdrachtsbelasting mogelijk voor het eerst tot uiting komen in de oktobercijfers. Als dat zo is dan is de situatie inderdaad dramatisch (maar misschien moeten we de novembercijfers nog afwachten): de prijs, gecorrigeerd voor belasting en geldontwaarding (gerekend met een kerninflatie van 2%), is dan in een jaar tijd met 8,5% gedaald, een daling die uiteraard bovenop de eerdere daling van de prijs komt. Caveat: misschien moeten we de novembercijfers nog afwachten. uitgaand van de oktobercijfers ligt de totale reele prijsdaling nu echter tussen de 15 en 20%, het begint ergens op te lijken.

Eerder is door mij gesteld dat er op de huizenmarkt een klassiek effect uit de econmieboekjes optreed: een door deflatie veroorzaakte kopersstaking. Omdat mensen verwachten dat de huizen in de nabije toekomst nog goedkoper zijn stellen ze de aankoop ervan uit. Het onvolprezen CBS maakt het ons mogelijk mijn vage vermoeden wetenschappelijk te staven (zie grafiek): de afgenomen koopbereidheid is bij alle demografische groepen duidelijk waarneembaar en met name jongeren nemen, terecht, de gelegenheid te baat om te wachten totdat de onverdiende vermogenswinsten van de oudere generaties eindelijk zijn verdampt. Een halvering van de koopbereidheid! Toekomstgericht overheidsbeleid zou zijn om de prijsdaling van huizen te forceren (bijvoorbeeld door de prijzen van bouwgrond fors te verlagen), zodat de jongere generatie weer vooruitkan, in plaats van afwachtend aan de kantlijn te staan. 

P.S. – op de lange termijn is de verlaging van de overdrachtsbelasting natuurlijk fantastisch: welk ander land laat mensen nou belasting betalen die gefinancierd wordt met aflossingsvrije hypotheken waar je de rente vervolgens weer van kan aftrekken… Of die belasting moest weg, of die aflossingsvrije tophypotheken met rente-aftrek moesten eraan. Overigens volgt die rente-aftrek vanzelf, komend jaar, als het kabinet 12 miljard extra gaat bezuinigen vanwege ‘Eurogeddon’.

 

 

4 Responses to “Grafiek van 21/11/11. 8,5% daling van de huizenprijzen en een kopersstaking op de huizenmarkt”

  1. Als toevoeging: De groep van potentiële woningkopers jonger dan 35 jaar zijn ook de belangrijkste groep, omdat zij vaak starters zijn. Starters zijn belangrijk op de woningmarkt omdat ze ervoor zorgen dat er doorstroom plaatsvindt. Als de groep van mensen van 35 jaar en ouder zegt een woning te willen kopen, dan hebben ze ook iemand nodig die hun vorige woning koopt (c.q. starters).

    Overdrachtsbelasting is niet handig. Ze kunnen beter de overdrachtsbelasting vervangen door een bezitsbelasting. Ben er wel voor om vastgoed of liever de grond flink te belasten.

  2. Zeker wetenswaardig artikel! Ik kan zeggen dat ik dit niet had geanticipeerd in de huidige lastige tijden! Bestaat er een manier om me te abonneren op deze site?

  3. Hypotheken zegt:

    Uitermate wetenswaardig onderwerp! Ik moet zeggen dat ik dit niet had zien aankomen in de huidige woningmarkt! Bestaat er een manier om me te abonneren op deze berichten?

  4. for those who gain costly stuff 100 free is the best thing that can occur. exactly what I am telling you about is that you could get 100 free 4story moonstones in just two or three mouse clicks without having any difficulty. this really is wonderful!

Leave a Reply

top