search
top

Kaart van 10/12/11. Regionale werkloosheid in de EU (oder: Angela endlich verstehen)

De werkloosheid in Duitsland is, met ruim 5%, betrekkelijk laag. In heel Duitsland? Nee. Niet in heel Duitsland. Eurostat heeft nieuwe gegevens gepubliceerd over de regionale werkloosheid in de EU (en Turkije). Ze dateren van maart 2009 – en destijds – nog geen drie jaar geleden –  geleden was de werkloosheid in Oost-Duitsland (de ‘Heimat’ van Angela Merkel) nog steeds hoger dan in Griekenland. Misschien lees ik teveel in dat gegeven. Maar nog steeds (november 2011) ligt de werkloosheid in Oost-Duitsland rond de tien procent, bijna het dubbele van het Duitse gemiddelde. En wellicht verklaart dit het een en ander van de houding van Angela Merkel. Waarom zou ze de Grieken en Spanjaarden helpen als de problemen thuis nog niet zijn opgelost? Duitsland doet het goed, wat betreft de werkgelegenheid. Na het eerste kwartaal van 2010 zijn er, per maand (!), ongeveer 30.000 tot 45.000 banen bijgekomen. Maar het is nog niet goed genoeg – de problemen in Oost-Duitsland zijn nog steeds niet voorbij. Het lijkt me niet onmogelijk dat Merkel daar meer prioriteit aan geeft dan ze aan de openbaarheid prijs geeft.


De Eurostat publicatie bevat meer belangrijke informatie: het verschil tussen Noord- en Zuid-Spanje en zeker Noord- en Zuid-Italie is groot, zowel als we naar deelname aan het arbeidsproces (laag) als naar de werkloosheid (hoog) kijken, terwijl de daling van de werkloosheid in Zuid-Italie tussen 2005 en 2009 beduidend lager was dan in de rest van het land. En ook Griekenland en Turkije kennen een lage arbeidsparticipatie, uiteraard met name van vrouwen.
 

 

 

2 Responses to “Kaart van 10/12/11. Regionale werkloosheid in de EU (oder: Angela endlich verstehen)”

  1. tv amr zegt:

    Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything in this way before. Flexible to find any individual with some unique applying for grants this subject. realy thank you for starting this up. this site is one area that is required on the net, somebody which has a bit originality. helpful job for bringing something new to the web!

  2. Casey zegt:

    Bonjour, J’ai lut votre article avec beaucoup d’attention, c’était très passionnant et pédagogique. Merci, je visterai couramment votre site pour y trouver de l’inspiration.

Leave a Reply

top