search
top

Deze moet u leze. Richard Koo over ‘balance sheet recessions’. Evidence based economics

Lang geleden – het zal in 1982 of 1983 zijn geweest – vertelde mijn docent Taco Kastelein me dat de voornaamste innovatie van Keynes was geweest dat hij het idee van de circulaire stroom van het geld had gereintroduceerd in de economie (de fysiocraten hadden dit concept al eerder ontwikkeld). Onderdeel hiervan is dat de hoeveelheid geld geen vast gegeven is. En dat de hoeveelheid geld die rondstroom al helemaal geen vast gegeven is. Geld ontstaat, bijvoorbeeld door leningen en geldschepping. En geld vergaat, bijvoorbeeld door het aflossen van leningen. Of geld dat eerst rondstroomde wordt vastgelegd, in spaartegoeden die hun weg naar de economie niet meer vinden. Of die, zoals in Spanje en Ierland, hun weg naar een andere economie vinden. Helaas is dit alles weer vergeten door de neo-klassieken. Helaas, Want wat dit allemaal betekent voor de economie wordt zeer helder en empirisch uitgelegd door Richard Koo. Lezen (niet meer dan een klein uur werk)! Niet terzijde: in tegenstelling tot de ideeen die in DSGE modellen verwoord zijn is het verhaal van Richard Koo wel geheel consistent met en zelfs totaal gebaseerd op de geldgroeigegevens van de Nationale Banken. Evidence based economics.

http://www.paecon.net/PAEReview/issue58/Koo58.pdf

Aardige aanvulling: Spanje was in 2009 en 2010 het land met verreweg de grootste uitstroom van geld ten gevolge van ‘remittances’, geld overgemaakt door (waarschijnlijk voornamelijk Marrokaanse) gastarbeiders naar hun thuisland. Dit maakt het probleem van de door het aflossen van leningen weglekkende koopkracht nog erger:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-12122011-AP/EN/2-12122011-AP-EN.PDF

2 Responses to “Deze moet u leze. Richard Koo over ‘balance sheet recessions’. Evidence based economics”

  1. Ik had hem ook al gelezen Merijn. Is inderdaad een goed artikel, kernachtig. Als je ooit de tijd hebt ook zijn boek lezen.

    Ook een goed artikel in de nieuwe RWER is die van Randy Wray: ‘Minskyan lessons we failed to learn’ http://www.paecon.net/PAEReview/issue58/Wray58.pdf

  2. Recessions can take place for different reasons like it may be because of stock market crashes, housing bubbles, and monetary shocks and there are many more reasons of recession and its effects are different depending upon the causes. And balance sheet recession is most probably because of rapidly declining housing prices and both households and corporate sector start saving now there is no one left to borrow and spend.

Leave a Reply

top