search
top

De ECB was DE veroorzaker van het onderschatten van het landenrisico

Een van de opmerkelijke gebeurtenissen na het invoeren van de Euro was de convergentie van de renteniveaus in de EU. Griekenland betaalde vele jaren dezelfde rente als Duitsland. Op dit moment wordt dit als ‘een beetje dom’ gezien van de banken.

Maar. Het afgelopen jaar heb ik aardig wat tijd op de site van de ECB vertoefd en heb ik speeches en documenten en artikelen gelezen. Daaruit komt heel duidelijk het volgende naar voren:

Als er al een organisatie is geweest die aangaf en communiceerde dat het vooral van belang was naar het totaal en niet naar de individuele landen te kijken dan was dat de Europese Centrale Bank.

En dat was niet ‘een beetje’ dom.

Geinspireerd door ideeen over een Europese Economische Ruimte, verblind door het geloof in de eigen belangrijkheid en op het verkeerde been gezet door een verkeerd idee over kapitaalmarkten en de disciplinerende werking van de tucht hiervan en extreme ideeen over ‘Algemene Economische Evenwichten’ was het de ECB zelf die de banken het verkeerde voorbeeld en idee heeft gegeven.

Leave a Reply

top