search
top

Gemiddeld begrotingstekort onder Onno Ruding: -5% BBP (1985-1989).

Gisteravond was Onno Ruding op tv, samen met onder andere Alberto Alesina (clip), Ewout Irrgang (SP) en Wouter Koolmees (D’66).

Het ging over het begrotingstekort dat gaat oplopen, volgens het CPB, tot -4,5%. De vraag was of er wel of niet extra bezuinigd moest worden. Alesina, Harvard econoom en internationaal bekend als voorstander van bezuinigingen, stelde: “bezuinigen midden in een recessie ‘is een beetje dom'” (mijn vertaling). Tsja. Natuurlijk. Dat stond ook in mijn economieboekjes.

De vraag is echter waarom Ruding aanwezig was. In een kort stukje liet men premier Rutte zien, die de loftrompet stak over de bezuinigingen in de jaren zeventig en de jaren tachtig (bezuinigingen in de jaren zeventig!? Wordt een andere blogpost). In de jaren tachtig was Ruding minister van financiën (1982-1989). Nu kan een minister niet verantwoordelijk worden gesteld voor het tekort gedurende de eerste jaren van zijn bewind. Maar….

volgens de nationale rekeningen bedroeg het tekort van de overheid in 1985-1989, na vier jaar Ruding/Lubbers gemiddeld 4,8%. En in de periode 1986-1990 5,0%.

Ruding heeft bezuinigd. Maar hij heeft dat geld (terecht en vermoedelijk bewust) niet gebruikt om het tekort terug te dringen maar om de lasten te verlichten.

Opmerkelijk: Ruding is volgens Wikipedia gepromoveerd, in 1969, op een proefschrift met de titel: ‘Naar één geïntegreerde Europese kapitaalmarkt?’. Toch maar eens opduikelen, als dat lukt, kijken wat hij zegt over devaluatie en revaluatie.

P.S. – ik voelde me wat onzeker, maar volgens taaladvies.net geldt dat: “Beide vormen zijn correct. Gisteravond is standaardtaal in het hele taalgebied, gisterenavond is standaardtaal in België. Het is niet duidelijk of gisterenavond ook in Nederland tot de standaardtaal gerekend kan worden.”

One Response to “Gemiddeld begrotingstekort onder Onno Ruding: -5% BBP (1985-1989).”

  1. Marsh zegt:

    I love reading through an article that will make people think. Also, many thanks for allowing for me to comment!

Leave a Reply

top