search
top

Magere banengroei in de VS? Hoge werkloosheidsgroei bij ons!

Ik ben een driftig man. Dat is, weet ik op mijn leeftijd, meestal bijna altijd een slechte eigenschap. Maar nu even niet.

KANKER TYFUS TERING PEST POKKE KLERE

Hoe durft ook maar één Europese econoom – en op twitter kom je er wel meer dan één tegen – de banengroei in de VS (+160.000, inclusief herzieningen in voorgaande maanden) ‘teleurstellend’ of ‘mager’ of iets dergelijks te noemen. Terwijl we, volgens uitstekend toegankelijke officieel gepubliceerde grafieken, weten dat we in Europa blij hadden mogen zijn als bij ons de toename van het aantal werklozen 115.000 had bedragen, in plaats van 215.000. Per maand. Nee, een baan en een werkloze kunnen niet helemaal vergeleken worden. Maar het idee lijkt me duidelijk. En dat gaat nu al bijna een jaar zo. In het bijzonder in de Eurozone. De werkloosheid neemt dramatisch toe. Juist in de Eurozone. Een echte econoom kent dit soort cijfers. En houdt beschaamd zijn of haar mond, als het om banengroei in de VS gaat.

Figure 1: Change in the number of unemployed persons (compared to previous month, in thousands), seasonally adjusted, January 2006 – March 2012

Wist u overigens dat alle bovengenoemde ziektes, met uitzondering van de pest (die waarschijnlijk minder virulent werd) zijn uitgeroeid of althans in toom gezet mede door succesvol overheidsbeleid? Maar dat de grootste moordenaars, malaria en de eenvoudige diarree van zuigelingen, mede sterk afnamen doordat moeders, omdat vaders rond 1880 meer gingen verdienen, thuis konden blijven en borstvoeding konden geven? In Tilburg daarentegen zien we in dezelfde tijd een sterke toename van de zuigelingensterfte, gerelateerd aan de late industrialisatie en de daarmee gepaard gaande lage lonen aldaar… maar ik dwaal af.
 

Leave a Reply

top