search
top

We lenen 30 miljard minder maar sparen nog steeds evenveel met als resultaat: onderbesteding

In de periode 2000-2008 leenden de Nederlandse huishoudens elk jaar netto zo’n 30 tot 40 miljard om, voornamelijk, in bestaande woningen te steken. Dat werd, door de banken, monetair gefinancierd. Niet over nadenken: zo zit het monetaire systeem nou eenmaal in elkaar, dat staan wij toe, althans aan de geldscheppende banken. De vraag is natuurlijk waarom al dat geld destijds niet tot grotere monetaire ontwrichting leidde dan het geval was: enkel de woningprijzen stegen. Maar er was geen sprake van gierende inflatie, uit de hand lopende woningbouwprojecten (nou ja, de Blauwe Stad en zo, maar op de woningbouwmarkt geen Ierse toestanden). structureel zeer lage werkloosheid of een uit de hand lopend tekort op de betalingsbalans. Hoe kon dat? Eenvoudig. Tegenover de leningen stonden besparingen: pensioenbesparingen maar vooral ook bedrijfsbesparingen. Huishoudens leenden enorme bedragen maar spaarden, samen met de bedrijven, nog grotere bedragen. Lees dit stukje hierover.

Na 2008 is er natuurlijk veel veranderd. Momenteel is zelfs sprake van een (uiterst geringe) netto aflossing van de hypotheken. Maar we sparen nog wel evenveel….. En deze besparingen worden nog steeds vooral in het buitenland belegd, in bestaande waardepapieren, en niet in het binnenland besteed, aan investeringen die ons helpen de komende grijze gold beter het hoofd te bieden, of aan treinen die ook rijden. Het gevolg? Een gierend uit de hand lopend overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans, dalende consumptie in het binnenland, oplopende werkloosheid en leegstaande kantoren en winkelpanden.

Hoe dit te veranderen? Momenteel is de beste manier vermoedelijk toch om de lonen te verhogen.

3 Responses to “We lenen 30 miljard minder maar sparen nog steeds evenveel met als resultaat: onderbesteding”

  1. Jelle Brinkhuis zegt:

    Wordt er met netto aflossing van hypotheken de aflossing minus de waardedaling van de woning bedoeld?

  2. MerijnKnibbe zegt:

    Nee. Enkel de netto verandering in de hoogte van de totale hypothecaire schuld zoals gemeten door DNB.

  3. martin van der veen zegt:

    Ik meende dat er door gezinnen/consumenten niet gespaard maar ontspaard werd. De besparingen zitten bij de bedrijven die niet investeren.
    Misschien een moment om van overheidswege investeringen door bedrijven te ondersteunen.

Leave a Reply

top