search
top

Niet monetaire financiering maar monetaire de-financiering van de overheid is nu het probleem.

Veel economen reageren panisch bij de term alleen al: “monetaire financiering”. Het financieren van overheidsuitgaven door de geldpers aan te zetten? Uitgesloten! Een ‘no-no’! Niet mogelijk! De gedachte alleen al is ridicuul! Ze lijken zelfs elkaar te willen overtreffen in de leerstellige zuiverheid van hun denken waar het de financiering van de overheid betreft: obligaties opkopen – volgens alle macro-economische leerboeken een doodnormaal onderdeel van het centrale-bank-instrumentarium – mag alleen als dat de rente voor bedrijven verlaagd. En als dat betekent dat ook de overheidsrente lager wordt – nou ja, dat moet dan volgens onze eigen Knot maar als ongewenst neveneffect op de koop toe worden genomen. Monetaire financiering – het is nog erger dan een hogere overheidsschuld!

 

Alhoewel – ik vraag me wel eens af hoe erg deze economen een hogere schuld eigenlijk vinden. Want als die schuld oploopt door steun aan de banken – dan hoor je ze er niet over. Rekent u even mee:

Nederland, recent, SNS: 3,7 miljard

Griekenland, derde kwartaal 2012, extra bijstand voor de banken: 6,9 miljard (dit is exclusief de extra rentekosten!)

Duitsland, derde kwartaal 2012, “Die Länder waren am 30. September 2012 mit 648,7 Milliarden Euro verschuldet, dies entsprach einem Zuwachs von 6,5 % (+ 39,4 Milliarden Euro) gegenüber dem 30. September 2011. Ein Großteil dieser Zunahme ist auf einen Anstieg der Verschuldung bei der Ersten Abwicklungsanstalt (EAA) durch die Übernahme des letzten Portfolios der ehemaligen WestLB AG zurückzuführen”. Laten we het op 25 miljard houden, zonder rentekosten.

Ierland, 2010/2011, overname van de romelzooi van regelrecht criminele leningen en dergelijke van Anglo Irish: 34 miljard. En dat alles niet met toestemming of steun maar onder Befehl van de ECB.

We zijn met enkel deze vier willekeurige voorbeelden beland op een totaalbedrag van 70 miljard aan overheidsschulden, schulden die de bestedingsruimte van de overheden fors beperken. 6,9 miljard extra schuld voor Griekenland… En heeft u ook maar iets gehoord of gelezen van de 25 miljard of zo die in een Bundesland alleen al opzij moest worden gezet voor één banken alleen al? Een bedrag dat aanzienlijk boven het totale Griekse begrotingstekort uitstijgt! Waarbij het alleen in Nederland en Duitsland nog om vele tientallen miljarden extra overheidsschuld gaat als we de steun aan andere banken er ook nog bij betrekken. En terwijl de engelse overheidsschuld verdubelt als wel alle bankschulden die direct en indirect ten laste van de overheid zijn daarbij berekenen. Het de-financieren van uitgaven door de overheid vol te hangen met van origine private schulden, die vaak mogelijk waren door monetaire geldschepping.

Gedane zaken nemen geen keer, alhoewel we het wel hadden kunnen weten. Maar wat mij betreft geeft de schandalige manier waarop banken en de kapitaalverschaffers ervan nog steeds uit de wind worden gehouden alle bezuinigingen een wel zeer wrange bijsmaak. Het is bijna alsof men bewust met monetaire de-financiering van de overheid bezig is: het volhangen van de overheden met voormalige private gokschulden, zodat men een breekijzer heeft om de sociale staat af te breken. En de vrienden in het bankwezen overeind te houden.

One Response to “Niet monetaire financiering maar monetaire de-financiering van de overheid is nu het probleem.”

  1. Zeer leerzaam onderwerp! Ik zal zeggen dat ik dit niet had geanticipeerd in de huidige woningmarkt! Bestaat er een methode om me te abonneren op deze onderwerpen?

Leave a Reply

top