search
top

Grafiek van de dag: een deflatie-schok in Japan

De crisis. Wat ik geleerd heb is dat we wat de macro-economische statistiek betreft het onvoorstelbare moeten verwachten. Werkloosheid van tegen de 30% in Zuid-Europa, afnames van de geldhoeveelheid in Ierland en Griekenland met 30 tot 40%. En opeens 4% deflatie in Japan… We moeten niet altijd teveel lezen in een individueel cijfer. Maar het cijfer is serieus genoeg – als dit doorzet dan is er binnen de korste keren geen huishouden of bedrijf meer in Japan dat zijn schulden kan terugbetalen. Laten we het erop houden dat de plotselinge extreme deflatie de veel agressievere monetaire politiek die men daar nu voorstaat toch in een wat ander perspectief zet – het is waarschijnlijk te laat en wellicht te weinig. En, o ja, als u het nog niet wist: bezuinigen helpt niet tegen oplopende werkloosheid, afname van de geldhoeveelheid en een schoksgewijze daling van het prijsniveau

Japan

 

 

3 Responses to “Grafiek van de dag: een deflatie-schok in Japan”

 1. Holland4mpe zegt:

  Gevolg van de verduistering van de geld functies door een vermeend bankensysteem. Lees meer op holland4mpe.wordpress.com

  Het is een crisis van het beheer van geld, en het resultaat van het toestaan door overheden (en dus door ons) dat private bankiers de controle hebben over “ONS” geld. Jawel, want geld is een soeverein recht dat voortvloeit uit het recht van een individu tot het aangaan van onderlinge contracten. Door toe te staan dat private banken tussenbeide komen zonder dat men iets van gelijke waarde opgeeft of zelfs maar risico loopt als de ¨wettige¨ verschaffer van deze contracten (geld) in een anders eerlijke transactie tussen partijen hebben we het meest wezenlijke verloren, nl; de economische macht die vrije en democratische mensen hebben. Mensen zijn verward over geld. Over wat het nu is, waar het vandaan komt, maar nog belangrijker, wat het zou moeten zijn, en waar het vandaan moet komen. Kapitaal kan bijna elke vorm aannemen, van goud tot runderen, van graan tot zout, en van water tot land. Dit zijn allemaal vormen van rijkdom. Geld is geintroduceerd als contract of eigenlijk een overdrachtsbewijs voor b.v. handel in graan, metalen, edelstenen of andere zaken van waarde en dient al heel lang als een veiliger, handiger middel van overdracht van betaling tussen twee handelende partijen. Hierdoor is de reputatie en integriteit van de uitgevende instelling de belangrijkste factor in de aanvaarding en vertrouwen van ons geld. Het punt is dat “geld”, of ruilmiddel niet de plaats inneemt van de items die worden uitgewisseld. Als posten van waarde worden uitgewisseld, heet dat “ruilhandel”. Geld wordt gebruikt in plaats van ruilhandel. Geld is niet de dingen zelf. Voor het bewaren van de integriteit van geld moet het vrij zij van externe corruptie en manipulatie zoals met name ¨rente¨dat doet in combinatie met de uitgifte door private instellingen met als enige doelstelling winstbejag.

  Rente veroorzaakt een aantal reacties die uiteindelijk terminaal zijn voor economie en samenleving:

  1) Circulatore deflatie, immers is de schuld altijd groter (schuld = hoofdsom + RENTE) dan dat er geld in circulatie is.

  2) Om circulatore deflatie te kunnen neutraliseren zijn we genoodzaakt om minstens evenzoveel terug in circulatie te lenen en weer tegen rente waardoor de totale schuld onomkeerbaar blijft vermenigvuldigen door rente in uiteindelijk terminale schuld. Iedere economie onderwerp van rente zal het uiteindelijk afleggen tegen samengestelde rente over gevalsificeerde schulden aan een zogenaamd bankensysteem.

  Publieke geldcreatie vrij van rente

  We dienen daarom ons soevereine recht terug op te eisen tot het uitgeven en beheren van ONS geld en dat beheer uit te voeren aan de hand van rekenkundig geperfectioneerde modellen. Dat is wat Mathematically Perfected Economy (MPE) doet, MPE herstelt niet alleen ons soevereine recht om onze eigen universele betaalbeloftes onderling uit te wisselen, maar biedt ook de beheer voorwwaarden die noodzakelijk is om de integriteit van die betaalbeloftes te bewaken en te waarborgen. Geen monetaire inflatie/deflatie, en geen onomkeerbare vermenigvuldiging van schulden door rente in terminale schuld. MPE is het monetaire equivalent van ruilhandel vrij van exploitatie!

  Meer over MPE: http://holland4mpe.wordpress.com/category/onze-doelstelling/

  Originele site/bron: http://www.perfectedeconomy.org

 2. Jan zegt:

  Hebt u de speech van Aidar Turner over het monetair financieren van overheidstekorten, als alternatief middel om de geldhoeveelheid op peil te houden, gelezen? Hij verwijst onder andere ook naar Japan. Interessant materiaal.

Leave a Reply

top