search
top

Nogmaals: de verbazende instabiliteit van de Nederlandse woningmarkt

Een update en uitwerking van mijn vorige post, waarin ik mijn verbazing uitte over twee RABO-economen die stellen dat de Nederlandse woningmarkt opmerkelijk stabiel is (http://www.mejudice.nl/artikel/609/de-ongekende-stabiliteit-van-de-nederlandse-woningmarkt). Om de relativiteit van de mening van deze economen nog wat sterker te onderstrepen heb ik de voor geldontwaarding gecorrigeerde omzet op de Nederlandse woningmarkt gedurende de afgelopen vijftien jaar in beeld gebracht (alle gegevens: CBS; omzet woningmarkt door mij gedeeld door de consumentenprijsindex).

 

Grafiek 1. Omzet op de woningmarkt, miljoenen Euro’s van 2006

Uiteraard: een zeepbel. En dan ook nog een typerende huizenmarkt-zeepbel, met de aarzeling van de markt rond 2003, de hernieuwde sterkere stijging na de aarzeling en het plotselinge omslaan van de markt in 2008. Ook het verschijnsel dat (hoewel de Nederlandse ontwikkeling erg extreem is) de daling van de omzet in eerste instantie wordt veroorzaakt door een daling van het aantal transacties in plaats van een daling van de prijzen is typerend voor de huizenmarkt. Zie daarover bijvoorbeeld: http://www.masongaffney.org/essays/Great_Crash_of_2008.pdf.

Niets nieuws onder de zon dus. Maar dat is precies het probleem: ook volgens de boekjes is dit een schoolvoorbeeld van een zeepbel. Waarom is dat, juist voor economen, toch zo moeilijk te herkennen…

One Response to “Nogmaals: de verbazende instabiliteit van de Nederlandse woningmarkt”

  1. Dryer zegt:

    Very soon this web page will be famous amid all blogging users, due to it’s good articles or reviews

Leave a Reply

top