search
top

FeS2 – kattengoud

De economen liggen onder vuur. Waarom hebben ze 21% werkloosheid in Spanje niet zien aankomen (25% bij een wat minder strikte definitie…)? Waarom weten ze niet hoe landen als de VS, Griekenland of het Verenigd Koninkrijk uit de problemen moeten komen? Natuurlijk kunnen economen de schuld bij anderen leggen. De economische ratingbureaus, die Lehmann in de maanden voor het faillssement vrolijk hoge ratings gaven, hebben meer invloed dan ooit te voren…. Misschien wil de mensheid wel bedrogen worden.

Nu zijn economen niet de enige beroepsgroep waar het wel een mis gaat. Instortende bruggen, ten onrechte overleden patienten – er is overal wel wat. Maar die beroepsgroepen nemen dan actie… Volgens Helge Nome, in een bijdrage aan de Real World Economics Review blog van 31 december 2010, geldt voor ingenieurs het volgende:

“Professional engineers use an iron ring on their little finger as reminder of the need for ethics in the profession: The iron in these rings comes from a bridge that collapsed because of faulty design.
Perhaps economists should use some similar symbolic reminder, like a ring made from some thin metal string, going around and around the finger”

Ik heb hier over nagedacht. Hoe waarschuwen we economen voor al te ondoordachte adviezen en modellen en een al te goed gelovige buitenwacht? Wellicht kan elke econoom, bij het afstuderen, een badge krijgen met in plexiglas gegoten IJzerdisulfide, ook wel kattengoud of ‘fool’s gold’ genoemd….

 

 

One Response to “FeS2 – kattengoud”

  1. Sandavol zegt:

    Thanks for any other fantastic article. The place else may anyone get that kind of info in such an ideal approach of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such info.

Leave a Reply

top