search
top

Geldgroei in de Eurozone: alweer lager.

Vandaag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) nieuwe gegevens over de groei van de geldhoeveelheid bekend gemaakt. De groei is alweer lager – en ligt daarmee nog verder onder de officiele 4,5% geldgroei doelstelling van de ECB. Voor zover er nog mensen bang waren voor hyperinflatie: dit is alweer een signaal dat we niet in een inflatoire maar in een deflatoire economie zitten.

Overigens: een situatie van hyperinflatie is, ten dele, natuurlijk gebaseerd op een hoge groei van de geldhoeveelheid. Maar het blijkt dat deze groei van de geldhoeveelheid net zo goed wordt veroorzaakt door de inflatie dan dat de groei van de geldhoeveelheid de inflatie veroorzaakt. De huizenprijzen in Ierland en Nederland laten zien hoe dat werkt: hoe hoger de prijzen, des te meer mensen lenen en des te meer geld er in de (huizen-)markt gepompt wordt (waarvoor natuurlijk wel nodig is dat ze dat geld kunnen lenen, wat weer kan omdat ook de banken denken dat de hoge prijzen niet zozeer inflatoir maar ‘fundamenteel’ zijn).  Daarnaast blijkt de omloopsnelheid van het geld ten tijde van hyperinflatie te verdubbelen, te verdriedubbelen en te verviervoudigen… wat uiteraard ook zijn invloed weer heeft op het prijsniveau. Dus het is allemaal wat ingewikkeld. Maar hoe dan ook: deflatie is momenteel het grotere probleem. En ook dat blijkt uit de gegevens. Wie de data van de bank wat nader bestudeerd zal zien dat er een vlucht in contant geld is. Geld van spaarrekeningen wordt opgenomen en omgezet in cash of op de betaalrekening gestort. Dit gaat om tientallen miljarden. Andes gezegd: de omloopsnelheid van het contante geld is juist aan het dalen, op dit moment. Men heeft wel vertrouwen in het geld – maar niet in de banken!

P.S. – het moment dat de ECB wel remmend had moeten ingrijpen, gebaseerd op deze gegevens, was het begin van 2007, toen de geldgroei opeens van 8% naar 10% toenam, vooral ook door ontwikkelingen op de huizenmarkt. Maar dat gebeurde dus pas in juli 2008, toen al duidelijk was dat we in een neerwaartse spiraal zaten…

4 Responses to “Geldgroei in de Eurozone: alweer lager.”

  1. Kalyn zegt:

    Short, sweet, to the point, FReEaEx-ctly as information should be!

  2. Word works great except when some bright bulb opens the document from the server. It looks like the location of the temp file isn’t consistent with where Word wants to store the file, i.e. locally. Users should move the file to their computer, work on it then put it back on the server to be safe.

  3. Michelle: Too bad the NJ Governor’s race is “too close to call.” Corzine is a CROOK! They need to “send him down the river” not give him the keys to the Governor’s Mansion IMHO.I am sure, too, ACORN will have their big fat fraud fingers in this election as well. If I heard it correctly, they already have problems with absentee ballots [?] Drats! What have you heard?

  4. Io per saperne poco andrei sulla soluzione 2; è vero che è la meno “facile” ma almeno la fai come vuoi tu e con tutte le tecniche per convertire al meglio, l’altra pagina un domani che è in prima posizone e in prima pagina magari converte pochissimo e quindi tutto un lavoro fatto per niente, visto che non la potrai modificare neanche allora…..

Leave a Reply

top