search
top

Grafieken van de dag, 4. Alarm! De EU-arbeidsmarkt: minder vacatures, hogere werkloosheid.

Eurostat heeft nieuwe gegevens bekend gemaakt over de werkloosheid en de vacatures in de EU. De werkloosheid stijgt, het aantal vacatures daalt.

De werkloosheid in de EU dreigt nog dit jaar een nieuw record te halen.

Eerst een grafiek van het aantal vacatures, daarna een grafiek van de werkloosheidsontwikkeling in een aantal EU landen na 2011.

Bron: Eurostat.

Opmerkelijk bij de werkloosheid is de nog steeds voortdurende, snelle stijging van de werkloosheid in Spanje en de zeer snelle stijging in Griekenland. Duidelijk is ook dat economisch beleid uitmaakt: Polen deed het veel, veel beter dan de Baltische staten die economisch, qua ligging, qua technisch niveau en qua geschiedenis en cultuur toch het een en ander met Polen gemeen hebben. Duidelijk is ook dat hoge werkloosheid zich razendsnel kan voordoen, zie het Ierse voorbeeld. En duidelijk is ook dat het zelfs in landen waar de ontwikkeling van de werkloosheid in de jaren nul tot 2008 zeer voorspoedig was vele jaren nodig hadden om de werkloosheid weer naar een acceptabel niveau te krijgen. In Polen en de Baltische staten was deze ontwikkeling overigens deels mogelijk door massale emigratie.

Bron: Eurostat

One Response to “Grafieken van de dag, 4. Alarm! De EU-arbeidsmarkt: minder vacatures, hogere werkloosheid.”

  1. Carolyn zegt:

    Nice post!Nice share!Great post Was in search for something new to read.

Leave a Reply

top