search
top

Rutte heeft “HET” gezegd…

Een paar dagen terug stelde Klaas Knot, bankier, dat de Nederlandse banken risico lopen omdat ze erg veel geld gestoken hebben in de zeer hoge hypotheken van de Nederlandse bevolking. En de prijs van het onderpand van die hypotheken, de huizen, is aan het dalen… Wellicht moeten die schulden toch maar worden afgebouwd.

Tijdens het ‘Gesprek met de minister-president” van vorige week reageerde Rutte op een onthutsende wijze. In mijn woorden (het exacte citaat heb ik niet in mijn hoofd) zei hij: “tegenover deze schulden staan ook veel besparingen, zoals de pensioengelden”.

De implicatie van deze woorden is dat het kennelijk niet wordt uitgesloten dat als het weer mis gaat met de banken, bijvoorbeeld omdat stijgende werkloosheid en dalende inkomens tot veel gedwongen verkopen en lagere huizenprijzen leiden, de pensioengelden er altijd nog zijn om de problemen bij de banken op te lossen.

Onzin? In Ierland en Hongarije is dat scenario al waarheid geworden. De werkelijke hypothecaire zekerheid van de banken is kennelijk de pensioenpot of, iets verder doorgeredeneerd, “iedereen moet als de nood aan de man komt nog langer doorwerken – om de bonusproblemen bij de banken op te lossen”.

Leave a Reply

top