search
top

Grafiek van 16/11/11. Langdurige werkloosheid in Europa

Een van de hoge kosten van de huidige crisis is de stijging van de langdurige werkloosheid. Omdat langdurig werklozen weinig gewild zijn op de arbeidsmarkt leidt deze stijging ook tot een structurele verslechtering van de economische weerbaarheid van een land. Beleidsmatig is de vraag hoe deze werkloosheid zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft en of er ook verschillen zijn tussen landen die een duidelijk verschillende structuur van de arbeidsmarkt hebben, zoals Spanje en de Baltische staten of zoals Griekenland en Duitsland. De (wat volle) grafiek geeft daar informatie over.

Wat betreft de stijging van de langdurige werkloosheid na 2008 blijken individuele verschillen tussen de structuur van de arbeidsmarkt geen fluit uit te maken: de vraag en daarmee de werkgelegenheid klapte in elkaar. Het geeft aan dat een beleid van bezuiniging, ‘structurele aanpassing’ en flexibilisering van de economie ironisch genoeg zijn eigen rigiditeiten schept.

Wat betreft de daling is het beeld gevarieerder. Toch zijn ook hier patronen herkenbaar. Zowel in Ierland als in Spanje als in de Baltische staten blijkt de maximale daling van de langdurige werkloosheiddaling op de middellange termijn ongeveer 1%-punt per jaar te bedragen.

Vooral Duitsland en Griekenland zijn ‘uitbijters’: waarom bleef de langdurige werkloosheid daar zo lang zo hoog? Het is zeker in het geval van Duitsland opmerkelijk dat de lang volgehouden politiek van loonmatiging, beperking van de binnenlandse consumptie en (beperkte) flexibilisering van de arbeidsmarkt zo lang zo weinig resultaat heeft gehad, wat betreft de ontwikkeling van de langdurige werkloosheid. 

Ietwat overdrijvend kan zelfs gesteld worden dat de Duitse besparingen in de jaren in de jaren voorafgaand aan 2008 vooral de werkloosheid in andere landen hebben doen afnemen. Voor Griekenland is het niet onmogelijk dat de kredieten, anders dan in Spanje en Ierland, niet voor investeringen maar vooral voor consumptie zijn gebruikt, wat de werkloosheid in Griekenland hoog hield. Overigens is, om misverstanden te voorkomen, de consumptie in Griekenland al weer extreem gedaald.

One Response to “Grafiek van 16/11/11. Langdurige werkloosheid in Europa”

  1. Zeker wetenswaardig bericht! Ik kan zeggen dat ik dit niet zag aankomen met de huidige hypotheekmarkt! Is er een manier om me aan te melden voor deze site?

Leave a Reply

top