search
top

Grafiek van 19/11/11. Waar de ECB officieel niet naar kijkt: kerninflatie in het Eurogebied

Kerninflatie is de prijsstijging met uitzondering van ‘wiebelige’ prijzen zoals die van energie, of van seizoensgroenten. Of wat ook vaak een rol speelt: de uitverkoop cq. de nieuwe collectie in de kledingbranche, zeker als die eens een keer vroeg valt. een van de belangrijker redenen waarom de algemene inflatie dit jaar in september nog steeds 3% bedroeg en niet al was gedaald was dat, volgens de detailcijfers, de nieuwe collectie kennelijk al vroeg in de winkels lag – wat tot een stijging van het gemeten prijspeil leidt.

Er zijn redenen om dit soort effecten uit de inflatie te filteren. Er zijn ook manieren voor, zoals het berekenen van ‘trimmed mean’ prijsindices’. Dit soort indices worden bij mijn weten in Europa nog niet samengesteld. Wel berekent Eurostat de prijsindex zonder energie, zowel als prijsindices zonder energie, seizoensgroenten en dergelijke. OM het simpel te houden heb ik hierbeneden de prijsindex zonder energie (kerninflatie) vergeleken met de totale index, uiteraard voor Duitsland. De vraag is dan: is deze kerninflatie een betere ‘voorspeller’ van toekomstige ontwikkeling van de algemene inflatie dan de algemene inflatie zelf? Wat blijkt?

Anders dan meestal wordt gedaan in deze discussie moeten we technisch gezien op basis van de grafiek een onderscheid aanbrengen in termijnen. Maar dat ga ik niet doen. De conclusie is namelijk eenvoudig, en niet econometrisch-technisch.

Juist als het erom gaat, zoals nu, is de kerninflatie een betere maatstaf om het beleid op af te stemmen dan de algemene inflatie

Overigens richt de ECB zich, volgens de officiele persberichten, op de algemene inflatie, de HICP. En de ‘flash’berekening van de inflatie die elke maand twee weken voor de officiele berekeningen uitkomt betreft ook de algemene inflatie, wat het al lastig maakt je ergens anders op te richten. Maar erg betrouwbaar is dat soort informatie natuurlijk niet – vermoedelijk kijken ze in werkelijkheid ook naar de kerninflatie (volgens de officiele richtlijnen richt de ECB zich op de middellange termijnontwikkeling van de HICP, i.e. een periode van 8 jaar omdat er in het prijssysteem vertragingen tot 8 jaar blijken te zitten (de ‘long and variable lags’ van Milton Friedman, denk ook aan de zevenjarige ambts- en salaristermijn van iemand als Klaas Knot), maar dat doen ze natuurlijk niet echt).

One Response to “Grafiek van 19/11/11. Waar de ECB officieel niet naar kijkt: kerninflatie in het Eurogebied”

  1. Lottie zegt:

    Good blog. I got a lot of good inoramotifn. IÂ’ve been watching this technology for awhile. ItÂ’s intriguing how it keeps shifting, yet some of the core components remain the same. Have you seen much change since Google made their latest acquisition in the area?

Leave a Reply

top