search
top

Rampzalige berichten uit Frankfurt

De ECB heeft vandaag nieuwe gegevens over de geldgroei gepubliceerd. De belangrijkste punten:

* er is een duidelijke vlucht in contact geld. Verrassing! Maar goed voor de overheden, want elke netto-omzetting van giraal geld in contant geld levert, omdat alleen de ECB contant geld mag drukken, de ECB hetzelfde bedrag aan winst op.

* de hypotheekverstrekking door de banken is inĀ een maand tijd met 18 miljard gedaald.

Er is alle reden om dit laatste cijfer niet af te doen als ‘ruis’. Het duidt op een rampzalige ineenstorting van de huizenmarkt in de Eurozone. Misschien is het wel ruis en is de onderliggende daling bijvoorbeeld lager, wat voor een maandgegeven niet idioot is. Maar misschien – en gezien de huidige situatie moeten we daarvan uitgaan – is de onderliggende daling nog groter. We zijn al tegen de ijsberg aangevaren, voor waarschuwingen is het te laat.

 

Leave a Reply

top