search
top

Werkloosheid in de Europese Unie

Terwijl de politici zich bezig houden met onzinnige en niet houdbare regels over het begrotingstekort stijgt de werkloosheid in de Europese Unie verder. Er is – weer – een nieuw record bereikt. En behalve in Duitsland en Slowakije, waar de werkloosheid daalt, stijgt de werkloosheid overal of is deze stabiel, vaak op hoog niveau. En de langdurige werkloosheid (> 12 maanden) bereikt in het ene na het andere land een niveau dat al veel te hoog is voor de totale werkloosheid. En de BTW op arbeidsintensieve diensten is in Griekenland al sterk verhoogd – en het is de bedoeling dat dat ook in Spanje gaat gebeuren. En de pensioenleeftijd moet omhoog, want er is te weinig werk. En de kosten van het uit de Euro treden zijn ongetwijfeld hoog – maar hoe hoog zijn de kosten van een werkloosheid die, zoals in Spanje, 23% bedraagt?

In de economieboekjes kunt u het zo nalezen: in een situatie zoals de huidige moet je de rente zo laag mogelijk zetten, en de bestedingen stimuleren. Wij, in Europa, doen dus het omgekeerde. We gaan bezuinigen en laten weliswaar de banken lenen tegen 1%, maar overheden moeten wel 8, 9, 10% en zelfs veel meer betalen. Wat totaal niet nodig is, zoals Japan laat zien, waar het overheidstekort al tijden erg hoog is, maar waar dit gefinancierd wordt door de Centrale Bank – zonder dat de inflatie oploopt (integendeel) terwijl de werkloosheid laag blijft. Echt.

 

2 Responses to “Werkloosheid in de Europese Unie”

  1. Pink zegt:

    If my problem was a Death Star, this article is a photon topedro.

  2. Hej Dino, jednom smo pričali o digitalnim izdanjima tvojih dijela. Na što sam ja zaboravio, sve do sada. :)Rado bih da mogu kupiti u digitalnom formatu, za iPad, ako je moguće.(Nemoj da se plašiš, neće na torrent stranicama završiti :D)Imaš moj mail u komentaru, pa javi, ako je moguće, i kako da prebacim novac, naravno i cijene nemoj da zaboraviš.Ili bi da ti pošaljem novac kao paket, da se imaš duplo čemu radovati. :)

Leave a Reply

top