search
top

Duitsland als schuldenkampioen en de verhuftering van Europa

Misschien is het u ontgaan maar het afgelopen jaar is er aardig wat afgeschreven en gepraat over de schulden van landen als Spanje en Italie. Zuid-Europese spilzucht en onbetrouwbaarheid werd daarbij afgezet tegen Duitse degelijkheid. Maar klopt dat verhaal wel? Eurostat heeft vandaag nieuwe gegevens gepubliceerd over de staatsschuld van de Europese landen. En dan blijkt dat Duitsland in zijn eentje meer nieuwe schulden heeft gemaakt dan Griekenland, Portugal, Spanje en Italie samen… Wanneer je het per inwoner uitrekent dan wordt het allemaal nog duidelijker:

Dat overigens ondanks een laag overheidstekort in Duitsland, wat dan weer betekent dat het geld gebruikt is om banken uit te kopen (de steun aan de Nederlandse banken, die ten koste ging van een zeer aanzienlijke stijging van onze staatsschuld, werd boekhoudkundig ook niet geboekt als een toename van het overheidstekort, leidend tot de opmerkelijke situatie dat de overheid in 2008 een overschot had, terwijl tegelijkertijd de staatsschuld met tientallen miljarden toenam).

Wat alles bij elkaar tot de conclusie leidt, gezien de druk die op bijvoorbeeld op Griekenland wordt uitgeoefend om de pensioenen te verlagen en ambtenaren te ontslaan en het gemak waarmee tegelijkertijd meer dan honderd miljard wordt uitgegeven om de Duitse banken overeind te houden, dat de inkomens in het bankwezen in Europa een hogere prioriteit hebben dan de zorg voor de bejaarde medemens. De verhuftering van het Europese ideaal.

Leave a Reply

top