search
top

Een nieuwe dip in de Eurozone (ook in Duitsland)

De al voorspelde nieuwe dip in de Eurozone is duidelijk begonnen. De gegevens over de industriele productie – en betrekkelijk conjunctuurgevoelige economische sector – geven nu niet enkel meer voor Zuid-Europa en Ierland grote dalingen aan maar ook voor landen als Nederland en zelfs (in bescheiden mate) Duitsland. Het verschil met de niet-euro landen van de EU is ‘treffend’, zoals dat heet. Daar is nog wel sprake van groei. Krimpbeleid leidt dus inderdaad tot: krimp. Opvallend is uiteraard de positie van Engeland, een niet-euroland dat wel krimp kent. Maar verrassend is dat niet, want ook daar wordt natuurlijk – en succesvol, kennelijk – krimpbeleid gevoerd!

Het is allemaal vrij zot. De achterliggende gedachte van het krimpbeleid is eenvoudig: de overheid is te groot en staat het vrije bedrijfsleven in de weg. Wanneer we kappen in de uitgaven van de overheid dan zal het vrije bedrijfsleven het gat automatisch opvullen, omdat de overheid nu kleiner is en de ondernemers eindelijk kunnen ademhalen. Maar dat gebeurt dus niet, want de afzet valt weg. Geld stroomt, in de economie. Van consumenten naar bedrijven, van bedrijven en huishoudens via de belastingen naar de overheid, via de overheid weer naar bedrijven en de huishoudens. En als je een van die geldstromen afknijpt – dan worden de andere stromen niet automatisch groter. Natuurlijk weten de krimpeconomen dat wel, en die stellen dan ook dat krimpende landen vooral de lonen moeten verlagen om meer te exporteren. Maar wat gebeurt en dan als iedereen dat doet… En zeker wanneer nu, volgens berichten van de RABO-bank, in Nederland het proces van ‘deleveraging’, van het aflossen van de schulden van huishoudens, eindelijk begonnen is.

Terzijde – twee landen die echt, echt geprobeerd hebben krimpbeleid te voeren en de export te doen toenemen, Estland en Litouwen, kennen ondertussen volgens de gegevens van Eurostat ook alweer – krimp! En dat allemaal terwijl de werkloosheid in de EU al gedurende de bescheiden economische opleving van deze zomer opliep… Het valt absoluut niet uit te sluiten dat we over een half jaar met 12 tot 13% werkloosheid zitten, in de EU.

Terzijde – tot nu toe schijnen er in Griekenland ongeveer 500.000 banen te zijn verdwenen, van de 4,5 miljoen. Wat voegt het ontslaan van 150.000 ambtenaren dan toe aan het economisch herstel? Vergis u niet in de EU: Grieken emigreren naar Turkije, Portugezen naar Brazilie, Ieren naar Australie, Spanjaarden naar Zuid-Amerika – allemaal streken waar het wel goed gaat. En dat allemaal vanwege een geconsolideerd overheidstekort van de Eurozone dat de helft kleiner is dan dat van de VS en Engeland en dat historisch gezien geen enkele reden tot zorg geeft.

No Responses to “Een nieuwe dip in de Eurozone (ook in Duitsland)”

  1. […] Terzijde – tot nu toe schijnen er in Griekenland ongeveer 500.000 banen te zijn verdwenen, van de 4,5 miljoen. Wat voegt het ontslaan van 150.000 ambtenaren dan toe aan het economisch herstel? Vergis u niet in de EU: Grieken emigreren naar Turkije, Portugezen naar Brazilie, Ieren naar Australie, Spanjaarden naar Zuid-Amerika – allemaal streken waar het wel goed gaat. En dat allemaal vanwege een geconsolideerd overheidstekort van de Eurozone dat de helft kleiner is dan dat van de VS en Engeland en dat historisch gezien geen enkele reden tot zorg geeft. via luxetveritas.nl […]

Leave a Reply

top