search
top

Jan Kees de Jager is slecht in economische geschiedenis!

Volgens De Volkskrant van vandaag stelde Jan Kees de Jager, in zijn jaarlijkse gastcollege aan de Erasmusuniversiteit, dat:

“In de jaren tachtig leidden forse bezuinigingen ook tot een heel snelle groei”

Oeps. Dat zat toch wat anders dan nu.

* Zoals onlangs op deze blog en recentelijk door het CBS gesteld is was er in de jaren tachtig sprake van overheidstekorten die voortdurend en soms zelfs aanzienlijk boven de 3%-norm van Maastricht lagen, ondanks bezuinigingen.

* En ja, er werd toen bezuinigd (onder leiding van Ruding) , maar dat geld werd (onder leiding van Ruding) niet gebruikt om het tekort te verkleinen maar om de belastingen en andere lasten te verlagen (grafiek komt vanavond).

Er was dus geen sprake van dat een lager overheidstekort het vertrouwen van consumenten en ondernemers herstelde. Toenemende bestedingen, mogelijk door lagere lasten, herstelden het vertrouwen van consumenten en ondernemers en leidden tot hogere bestedingen en (overigens niet zo heel hoge) groei.

Om precies te zijn: de overheidsbestedingen daalden van 1983 (het hoogste punt) tot 1990 met 4,4% van het BBP (mede door de groei, overigens). De overheidsinkomsten daalden met 4,2% van het BBP in deze periode. En het tekort daalde dus maar 0,2% van het BBP. Pas het derde kabinet Lubbers, met Kok als minister van financien, zou serieus werk maken van het terugdringen van het tekort.

Daarbij moet bedacht worden dat de daling van de huizenprijzen toen veel sneller ging dan nu en rond 1983 voltooid was. Vanaf ongeveer 1986 begonnen deze prijzen weer te stijgen. Het ‘rijkdom-effect’ (mensen denken dat ze rijk zijn omdat een nog niet verkocht huis voor hun gevoel een hogere waarde heeft) ging dus vanaf 1986 weer een rol spelen. Momenteel blijft de geleidelijke daling van de prijzen van huizen het vertrouwen ondermijnen. Doortastend beleid leidend tot een snellere daling is gewenst!

Een eerder deeltje in deze spannende serie over die lieve stoute Jan Kees de Jager is hier verkrijgbaar!

One Response to “Jan Kees de Jager is slecht in economische geschiedenis!”

  1. Het was ook het slechtste herstel sinds de oorlog.

  2. […] gewaarschuwd hebben voor medogenloos bezuinigen. Maar dat J.K. de J. het toch wil. Ik wijs hier op zijn gebrekkige kennis van […]

Leave a Reply

top