search
top

Overheidsuitgaven en -inkomsten, 1969-2010

In aansluiting op het verhaal van vanochtend een grafiek van de overheidsuitgaven, gemeten als % van het BBP (Bron: Nationale Rekeningen 1969-2010).

* Dit zijn zowel de overheidsuitgaven als zodanig (salarissen van ambtenaren, dijkwerken, dergelijke zaken)

* Als de sociale uitgaven, die strikt genomen natuurlijk een andere financieringsbasis hebben.

Opvallend: de sterke stijging na 1969 (die al eerder begonnen was), de bezuinigingen in de jaren tachtig die, omdat ze gepaard gingen met lagere inkomensten, niet tot een lager tekort leiden, het stabiele niveau tot ongeveer 1995. Erg opmerkelijk is de zeer aanzienlijke daling van de overheidsuitgaven tussen 1995 en 2000, die deels te maken heeft met een andere financiering van de woonsector en deels ook met de economische groei in deze jaren.

Hoe dan ook: het idee dat de bezuinigingen in de jaren tachtig tot een lager overheidstekort en daarmee tot meer vertrouwen en groei leidden is pertinent onjuist. Het overheidstekort daalde niet. Gelukkig bleven de bestedingen daardoor op peil, waardoor de economie kon groeien!

Zie, voor een zorgvuldige analyse van de ontwikkeling van de overheidsinkomsten en -uitgaven: Bos, F., Nederlandse collectieve uitgaven in historisch perspectief (Dutch Public Expenditure in Historical Perspective), CPB Document 109, 2006.

 

No Responses to “Overheidsuitgaven en -inkomsten, 1969-2010”

  1. […] volgens de nationale rekeningen bedroeg het tekort van de overheid in 1985-1989, na vier jaar Ruding…. […]

Leave a Reply

top