search
top

Onze overheidsschuld steeg door steun aan de banken

Vandaag, in de Leeuwarder Courant, een bericht van Klaas Knot, dat we echt moeten bezuinigen. Want anders wordt de overheidsschuld te hoog. Het is aardig om eens te kijken hoe hoog die overheidsschuld nou echt is – en waarom deze zo hoog is als hij is (grafiek).

Het opmerkelijkste jaar in deze grafiek is, met kop en schouders, 2008. Toen had de overheid, volgens het CBS, namelijk een overschot van 0,6% van het Bruto Binnenlands Product – en toch steeg de staatsschuld met 13,2% van het BBP. Wat was er aan de hand? Eenvoudig. Wouter Bos had bakken en bakken met geld gebruikt om de banken te redden, gelden die om wat voor reden dan ook niet in het tekortcijfer staan maar die wel geleend moesten worden.

Betekent dit dat de overheidsschuld de afgelopen jaren vooral gestegen is door schuldhulpverlening aan de banken? Het is iets ingewikkelder dan dat. In de jaren na 2008 is een aanzienlijk deel van deze steun weer terugbetaald zodat het overheidstekort toen minder steeg dan uit het tekort verklaard kan worden. Desondanks – een aanzienlijk deel van het probleem wordt nog steeds veroorzaakt door de schuldhulpverlening aan de banken.

En dat betekent dus dat de ambtenarensalarissen op nul worden gezet worden om de banken overeind te houden. Waardoor de koopkracht, vanwege de inflatie, met 2% per jaar zal afnemen, waarbij weer geldt dat de bedragen van de af te lossen hypotheken wel gelijk blijven…! De banken hun geld dus wel, in tegenstelling tot de kruideniers en boekhandels en garages en wie dan ook die afhankelijk is van de bestedingen van, onder meer, ambtenaren.

Klaas Knot is, volgens het bericht, bang voor de markten. Maar die markten zijn onze eigen keus geweest. Niet al te lang geleden werd het Nederlandse tekort – een veel hoger tekort dan nu! – vrijwel geheel gedekt door binnenlandse besparingen. We hebben, met de introductie van de Euro maar vooral met de deregulering van de kapitaalmarkt, nu voor een ander, slechter systeem gekozen. Zie Spanje, Ierland, de Baltische staten, Griekenland – als je naar de cijfers kijkt allemaal slachtoffers van ongebreidelde kapitaalstromen die niet op de risico’s letten – tot het te laat is, waarna een paniekmoment volgt.

Hij heeft een punt. Er kan nog meer kapitaal naar de VS vloeien, weg uit Europa. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Als de ECB een vergelijkbaar beleid gaat voeren als de Centrale Banken van Japan, de VS en het VK, waar de overheidstekorten nota bene ongeveer twee keer zo hoog zijn als in de Eurozone, dan is er geen reden om bang te zijn voor een hoge rente. Een hoge rente, die maken we zelf. We hoeven niet te leven met kortzichtige, internationaal gedereguleerde kapitaalmarkten waarbij de jongens en meisjes van de computerschermen als lemmingen achter elkaar aan hollen.

Maar laten we eerst het Nederlandse bankwezen maar op orde brengen. Niet nog meer steun: geen dividenden meer (grotendeels gerealiseerd), geen bonussen meer (voor een te klein deel gerealiseerd), salarissen die omlaag gaan richting Normaal Nederlands Peil (inclusief De Nederlandsche Bank, natuurlijk) en werknemers die een toekomst krijgen in de bejaardenzorg – een van de echte problemen van onze economie.

Verder een citaat: “daarnaast verwacht de bank dat het consumentenvertrouwen herstelt als de overheidsfinancien op orde worden gebracht. Een opleving van het vertrouwen zou de lagere bestedingen door de bezuinigingen kunnen compenseren”.

Tsja.

* De woningprijzen dalen
* De pensioenen worden gekort
* De ambtenaren worden op de nullijn gezet
* Er is sprake van verhoging van de BTW (en dus van de inflatie!)
* De werkloosheid stijgt
* Studiefinanciering wordt kariger
* Er is structureel meer concurrentie van goedkope aanbieders onder aan de arbeidsmarkt (Polen, Bulgaren)

Maar de consumenten krijgen meer vertrouwen en gaan meer uitgeven.Elfjes bestaan niet.

En daarnaast moet er paal en perk worden gesteld aan de malligheid dat woningbouwcorporaties in de financieel in de problemen komen omdat de rente daalt. De grondprijzen moeten omlaag (Apeldoorn heeft nog wel wat in de aanbieding) en volgend jaar moeten er geen 16.000 maar 36.000 huurwoningen worden gebouwd, gefinancierd met laagrentende leningen en op goedkope grond. Waar is ons verstand gebleven.

2 Responses to “Onze overheidsschuld steeg door steun aan de banken”

  1. Uitermate interessant artikel! Ik zal zeggen dat ik dit niet verwacht had in deze woningmarkt! Bestaat er een manier om me aan te melden voor deze site?

  2. WoningWereld zegt:

    Ontzettend interessant bericht! Ik moet zeggen dat ik dit niet had zien aankomen met de huidige lastige tijden! Bestaat er een methode om me aan te melden voor deze berichten?

Leave a Reply

top