search
top

De Griekse lonen zijn al enorm verlaagd…

Volgens het IMF moeten de Grieken de lonen verlagen. Tsja. Volgens mij moet het IMF beter naar de cijfers kijken: van alle landen in de Eurpese unie hebben de Grieken de lonen verreweg het meest verlaagd, gerekend tussen het derde kwartaal van 2009 en het derde kwartaal van 2011.

Let op: dit betreft de totale loonsom, inclusief werkgeverslasten, gedeeld door het totale aantal uren. De verlaging kan dus het gevolg zijn van het ineenzijgen van sectoren met een relatief hoog loonniveau (banken) terwijl sectoren met een relatief laag niveau (horeca, toerisme) nog enigermate overeind blijven.

Bron: Eurostat.

Overigens geeft dit goed aan wat het grote nadeel is van het verlagen van lonen: het tast de koopkracht aan. In dezelfde periode zijn de prijzen met ongeveer 7% gestegen en is de werkgelegenheid met ongeveer 12% gedaald, wat een totale achteruitgang van de koopkracht van de lonen met pakweg 30% oplevert. En de detailhandelsverkopen zijn in dezelfde tijd met ongeveer hetzelfde percentage gedaald…

Het idee dat lagere lonen tot meer afzet van het bedrijfsleven leiden gaat nog enigermate op voor een land met een zeer open economie, zoals Nederland, hoewel ook daar maar ten dele. Er kan dan verkocht worden aan landen waar de lonen wel op peil blijven. Maar Griekenland heeft geen open economie. Van alle landen van de EU is het zo ongeveer het land met relatief de laagste import en export (uitgezonderd toerisme). Griekse bedrijven concurreren op de wereldmarkt niet met Italiaanse of Turkse – omdat ze niet exporteren. Misschien dat ze dit wel gaan doen. Maar dan zal er tien jaar lang een ‘Chinese’ groei van de export nodig zijn, dus met dertig tot veertig procent per jaar, voordat dit zoden aan de dijk gaat zetten. Tot die tijd is Griekenland echt voornamelijk op de binnenlandse bestedingen aangewezen. Maar ja – die staan onder druk omdat het geld dat er is wegvloeit naar rentebetalingen en aflossingen aan buitenlandse banken, nog steeds, ook na de kwijtschelding van een deel van de schuld. Emigreren is het enige dat erop zit.

Leave a Reply

top