search
top

Werkloosheid in Europa: nieuwe records.

De werkloosheid in Europa was in februari 10,8%. Dat is hoog. Dat is een verspilling van productiecapaciteit. Dat is, mede omdat ook de langdurige werkloosheid sterk aan het stijgen is, een sociaal drama. Dat is vernietiging van ‘menselijk kapitaal’. Dat is veel hoger dan dat we dachten dat de werkloosheid in december was, omdat de werkloosheid verder gestegen is aan de ene kant en omdat de originele gegevens voor december opwaarts zijn bijgesteld. Sinds mei 2011 is de werkloosheid gedurig aan het stijgen – ondanks dat er na de forse toename in 2008 eigenlijk nauwelijks herstel van de arbeidsmarkt was opgetreden. De werkloosheid in Spanje is niet alleen hoger dan ooit – maar loopt ook steeds sneller op, ondanks dat de emigratie op gang gekomen is. Maar Griekenland dreigt Spanje op afzienbare termijn in te halen. En de jeugdwerkloosheid in beide landen is ondertussen meer dan 50%. En in Spanje is de werkloosheid al 57 maanden aan een stuk aan het stijgen. En in een land dat tegenwoordig bekend staat om een gunstige economische situatie, Duitsland, is het ondanks honderden miljarden aan investeringen en instituties die dezelfde zijn als in bijvoorbeeld Beieren nog steeds zo dat in Oost-Duitsland de werkloosheid nog steeds duidelijk boven de 10% ligt, terwijl de werkloosheid in het aangrenzende Beieren ongeveer 4% is. En in landen als Estland en Letland, waar een wel zeer neo-liberaal beleid van loonsverlagingen voor ambtenaren, ontslag en deregulering werd en wordt gevoerd is de werkloosheid, die eerst fors daalde, alweer aan het stijgen, ondanks massa-emigratie.

Maar wat stelt Jan Donders, op het ministerie van financiën als ik het goed begrijp nota bene verantwoordelijk voor de economische opleiding van ambtenaren:

“De meeste economen gaan er nu van uit dat de economie min of meer ‘vanzelf’ tendeert naar een situatie waarbij zowel de arbeidsmarkt als de goederenmarkt in evenwicht is”.

Dus dan weet u het. We kunnen er niets aan doen.

 

One Response to “Werkloosheid in Europa: nieuwe records.”

  1. Good to have request for a helpful post that may answer your queries, such as you have published here. Excellent work! Keep publishing essential issues.

Leave a Reply

top