search
top

Beste mevrouw Alcidi en meneer Gros – 80% daling in de Spaanse bouw is niet ‘enige krimp’. Het is een volstrekte implosie.

Vermoeiend. Op Voxeu beweren twee economen, Cinzia Alcidi en Daniel Gros, dat de Spaanse bouwsector sneller moet saneren. Weliswaar is er volgens hen wel sprake van ‘enige’ krimp – maar dat is, volgens deze economen, te weinig en te laat. Moet ik nu echt gaan stellen dat een teruggang van 80% (TACHTIG PROCENT) van de ontvangen orders, een afname van 60% (ZESTIG PROCENT, EN DALEND) in de productie en van 50% (VIJFTIG PROCENT, EN DALEND) in de werkgelegenheid niet ‘enige’ krimp is, maar een dramatische ineenstorting, zeker wanneer je bedenkt dat de krimp nog steeds doorgaat en vermoedelijk ook op zeventig tot tachtig procent zal uitkomen? Kennelijk wel: Voxeu is een gerespecteerd medium en kennelijk wordt het idee dat dergelijke klappen slechts (ik citeer) “some adjustment” zijn en dat er meer en sneller gekrompen moet worden serieus genomen. Mijn goedheid – als de orders terug zijn naar 20% van het topniveau dan valt er domweg niet veel meer te saneren! Op is op. Zelfs het idee dat de Ierse prijzen sneller en meer gedaald zijn dan de Spaanse is de redactie gepasseerd, terwijl toch duidelijk is dat dit alleen mogelijk is door de snellere en sterkere stijging van het Ierse prijsniveau’s (De auteurs vergelijken Spanje met Ierland, laten ook wij dat doen (niet voor orders, daarvoor heb ik geen Ierse gegevens)):

One Response to “Beste mevrouw Alcidi en meneer Gros – 80% daling in de Spaanse bouw is niet ‘enige krimp’. Het is een volstrekte implosie.”

  1. Zeer interessant onderwerp! Ik zal zeggen dat ik dit niet zag aankomen met deze hypotheekmarkt! Is er een methode om me te abonneren op deze onderwerpen?

Leave a Reply

top