search
top

Werkloosheid in Europa: nieuwe records. Waar gaat dit stoppen?

Vandaag publiceerde Eurostat nieuwe gegevens over de werkloosheid: een stijging naar 10,9%. Voor een grafiek voor het hele Euro- en EU-gebied, zie het persbericht. Onderstaand enkele landen, die allen (met uitzondering van Duitsland!) een ‘soberheidspolitiek’ voeren. Achtergrondinformatie: volgens een grafiekje in The Economist van vorige week hebben onder andere de Noord-Europese banken ondertussen 1 triljard (1.000.000.000.000,–) Euro weggehaald uit Zuid-Europa. En dan maar zeuren dat de ECB geld in de Zuid-Europese banken moet stoppen, via de LTRO-regeling, en dat die LTRO regeling schadelijk is. Zie dit artikel van 28 april van Sylvester Eijffinger. Mijn goedheid, de M-3 geldhoeveelheid in Griekenland is ondertussen in totaal al 30% gedaald, en zelfs Draghi vindt dat de geldgroei omhoog moet (MOET!) en dat ‘confidence fairies’ niet bestaan en dan zijn er Nederlandse economen die maar praten over inflatierisico’s. De LTRO heeft ook ons gered. Voorlopig.

Krenten uit de werkloosheidspap:
* Ook in Denemarken, met zijn overgewaardeerde munt maar een erkend uiterst ‘flexibele’ arbeidsmarkt-naar-neo-liberale-wijze, u weet wel, dat D’66 ideaal, blijkt dat als de vraag wegvalt de werkloosheid stijgt.
* Voor Italië zijn eerdere gevens herzien (verhoogd), naar aanleiding van de kwartaalenquêtes die onder van Eurostat worden uitgevoerd.
* Duitsland: ietwat vage gegevens, omdat de seizoensgecorrigeerde gegevens volgens Eurostat wat onstabiel en daarom aangepast zijn. Overigens is na 2008 vooral de Oost-Duitse werkloosheid gedaald (West: -0,4%-punt, Oost: -1,8%-punt).
* Ierland, Spanje, Griekenland: waar gaat dit stoppen. Torenhoge werkloosheid na jaren van stijging- en de afgelopen 18 maanden is de toename juist geaccelereerd. Weet u hoe bizar dat is!

One Response to “Werkloosheid in Europa: nieuwe records. Waar gaat dit stoppen?”

  1. Lorri zegt:

    Now i’m able to obtain each and every gifts from Swtor Market 😀

Leave a Reply

top