search
top

Het gaat slecht, in Denemarken… ondanks structurele hervormingen, dankzij een ‘hard geld’ politiek.

De Volkskrant opent vandaag met een stuk van Marc Peeperkoorn, over Europa. Hierin is Marc erg positief over structurele hervormingen:

“Het werkt wel: landen die afgelopen decennia dergelijke hervormingen hebben doorgevoerd – Nederland, Duitsland, Denemarken – staan er nu beter voor dan zij die dat verzuimden”

Ik betwijfel of Nederland er wel zo goed voor staat – er begint zich steeds duidelijker een gematigd Iers scenario af te tekenen. Maar zeker Denemarken staat er helemaal niet structureel beter voor dan de GIPSI’s.  Daar gaat het, ondanks structurele hervormingen en dankzij een combinatie van een overgewaardeerde munt en een uiteengespatte huizenzeepbel, namelijk erg slecht. Alle economische indicatoren  (failliete banken, minder banen, hogere werkloosheid, de-industrialisering, afname geldhoeveelheid) laten dezelfde desastreuze ontwikkelingen zien als in landen als Portugal, Spanje, sinds kort Italië, Griekenland en Ierland. Zij het dat in het bijzonder de lopende rekening minder uit de hand was gelopen dan in de GIPSI’s. Wat is er aan de hand:

1. Het aantal banen is met 6% gedaald
2. De industriele productie is de afgelopen jaren relatief gezien sterk gedaald: Denemarken doet het net zo slecht als erkende industriële brekebenen als bijvoorbeeld Italië, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.
3. Dit komt grotendeels door een overgewaardeerde munt. Weliswaar heeft Denemarken de mogelijkheid de eigen munt te devalueren – maar om wat voor reden dan ook doet het land dat niet. Waardoor het dus slecht gaat.
4. Want ‘interne devaluatie’, het verlagen van het prijspeil van een land met een overgewaardeerde munt, werkt dus niet, ook niet in Denemarken met zijn volgens zeggen zo flexibele arbeidsmarkt.
5. Temeer daar het vasthouden aan de vaste wisselkoers tot een sterke afname van de geldhoeveelheid leidt – met alle funeste gevolgen van dien (zie Italië, Ierland, Griekenland).

P.S. – Zweden deed het de afgelpen tijd erg goed. Maar de sterke appreciatie van de Zweedse kroon heeft daar alweer een eind aan gemaakt.

Leave a Reply

top