search
top

Industriele orders in de Eurozone: tekortschietende binnenzone vraag?

Eurostat publiceert nog steeds gegevens over de nieuwe orders in de industrie – maar geeft geen persberichten meer uit. Wat de gelegenheid geeft om daar zelf wat aan te knutselen. Weergegeven in de grafiek: nieuwe orders in de Eurozone vanuit de Eurozone zelf en van buiten de Eurozone. Gegevens voor individuele landen geven in het algemeen hetzelfde patroon weer, soms wat extremer (Duitsland) en soms net wat minder extreem (Spanje).

Het is uiteraard het beeld van een tekortschietende vraag: waarom zou de industrie tenslotte wel in staat zijn orders van buiten de zone te accepteren en niet om orders van binnen de zone te accepteren. Overigens geldt dat voor de Eurozone exclusief Duitsland. Voor Duitsland geldt dat als de Eurozone-orders sterker waren toegenomen de economie toch richting ‘oververhitting’ zou beginnen te gaan, met name op regionaal gebied. Wat nu overigens zeker niet het geval is.

Leave a Reply

top