search
top

Vrije wandeling op wegen en paden. Nog wel. Maar de uitverkoop begint.

De Amerongse berg. Schiermonnikoog. Het Sleenerzand. De Maasduinen. Allemaal terreinen van Staatsbosbeheer. En overal kun je heen. Overal kun je wandelen. Dat is mijn vrijheid. En daar betaal ik belasting voor. Met mijn belasting koop ik de vrijheid, om op de terreinen van Staatsbosbeheer rond te kunnen lopen. En te fietsen. En te paardrijden (nou ja, ik niet dus, maar anderen). Mountainbiken kan ook. Of kamperen. Op goed onderhouden terreienen en paden en op goed aangegeven routes. Die vrijheid heb ik nog steeds. En daar betaal ik graag mijn belasting voor. Maar de natuur wordt steeds Bleker. De uitverkoop is begonnen:

“Lid van de adviesraad Frederik van Beuningen pleit in de krant (het FD, M.K.) zelfs voor een complete privatisering van Staatsbosbeheer in een landgoed-bv. Die zou tweeënhalf miljard euro moeten ophalen bij particuliere aandeelhouders en op termijn zelf inkomsten moeten genereren. “Dat mag niet vloeken met de doelstelling van Staatsbosbeheer”, benadrukt van Beuningen, zelfs actief als actieve belegger.”

Dit betekent dus dat het grootste deel van het land in overheidsbezit, waar decennia, onder andere gefinancierd door uw en mijn belastingcenten, in is geïnvesteerd, voor een habbekrats wordt verkocht. En het moet 2% rendement per jaar gaan opleveren. Hoe? We weten allemaal waar het grote geld zit: bij “een heuvel met wat villaatjes ertegen”. Bij het vastgoed. Overigens leven we in moderne tijden en moet het vastgoedaspect worden aangevuld met ‘natuurbegraafplaatsen’, een van de items waar onze staatssecretaris Bleker zo enthousiast over is. Maar ook dat gaat natuurlijk over ‘onderkomens’ en ook dat is natuurlijk: vastgoed.

Ik ben niet tegen marktgericht denken. Hoewel de procedure geen schoonheidsprijs verdient ben ik bijvoorbeeld mordicus voor het verhogen van de erfpacht op de eilanden, waar particulieren schatten aan geld verdienen met op overheidsgrond (en dus ook mijn grond) gevestigde vakantiehuisjes, die de afgelopen decennia fors zijn vergroot. Wie deze gebieden bezoekt zal zien dat er zelfs gespecialiseerde makelaars en ongetwijfeld ook bankfilialen zijn die dit vergroten van de vakantiehuisjes op zich nemen. Prima, maar dan moet de collectiviteit (u en ik), die de grond in eigendom heeft, er natuurlijk ook aan verdienen. Daar is niets mis mee. Integendeel. Sterker nog – veel erger dan het grootverdienen is dat veel van die huisjes in vermogende handen zijn gekomen – en een groot deel van het jaar leeg staan. Particuliere huisjes op de mooiste plekken van het land op uw grond die alsmaar leegstaan… Belachelijk. Een hoge erfpacht zal daar, terecht, paal en perk aan stellen. Nogmaals: het is ook uw grond dus ook u verpacht die grond, aan de huisjesbezitters!

Maar een marktconforme grondpacht voor bestaande huisjes is heel wat anders dan alle staatsgrond waar al die decennia zoveel geld in is geïnvesteerd zo snel mogelijk te verpatsen aan de meestbiedende – die rendement wil behalen en de burger dan wel tegen betaling toegang zal verlenen tot de terreinen (zie ook veel recreatiegebieden in Duitsland!) dan wel deze helemaal zal uitsluiten. En die de komende honderd jaar gedurig druk zal uitoefenen op lokale bestuurders om weer een extra huisje en weer een extra begraafplaatsje te bouwen. Want daar zit, uiteindelijk, het grote geld. En over honderd (en over tien) jaar kijkt men heel anders tegen vloeken aan dan nu, dat kan ik u verzekeren. Natuur is al zo schaars in dit land. Wat betekent dat het collectieve gebruik, als recreatie- of als natuurgebied, niet moet worden opgeofferd aan particuliere belangen. Ik betaal mijn belastingen niet voor niets. Ik betaal ze om dat beetje vrijheid dat ik nog heb te waarborgen: vrije toegang op wegen en paden. En dat wil de meneer Van Beuningen mij nu afnemen. Want geld kan slechts verdiend worden door het beperken van die toegang en het beperken van die vrijheid. De uitverkoop begint.

2 Responses to “Vrije wandeling op wegen en paden. Nog wel. Maar de uitverkoop begint.”

  1. Zeker leerzaam onderwerp! Ik kan zeggen dat ik dit niet zag aankomen met de huidige lastige tijden! Bestaat er een methode om me te abonneren op deze site?

  2. I realize this is boring and you are also skipping an additional comment, but I i would like to throw that you’ big thanks – you disappeared some things for me personally!

Leave a Reply

top