search
top

Ierland: het wordt steeds erger.

De ECB politicus Jorg Asmussen stelt Ierland als lichtend voorbeeld voor de Grieken. Die dekselse Ieren doen tenminste wel wat Jorg wil en nog belangrijker: ze zeuren daar niet over! Maar heeft het gedwee volgen van de raad van de ECB de Ieren wel wat opgeleverd? Nee. Integendeel. Het advies van Asmussen is een sirenenzang.

* De werkloosheid loopt weer op, tot historische hoogtes. Inderdaad, de regels van de cyclische analyse geven aan dat je niet teveel waarde moet hechten aan een enkel maandgegeven: het vertrek van 1 zwaluw maakt nog geen winter. Maar er is, ook als we naar de afgelopen maanden kijken, geen enkele sprake van een positieve ontwikkeling van de werkloosheid.
* De mensen verdwijnen uit het land. De negatieve ontwikkeling (een stagnatie op hoog niveau is negatief, als het om werkloosheid gaat) vindt plaats ondanks de emigratie van 76.000 mensen of bijna 1,7% van de totale bevolking (en wellicht 2,5% van de beroepsbevolking?).
* En ook het geld blijft uit het land verdwijnen (zie grafiek).

En dat moet dan een voorbeeld zijn voor Griekenland. Overigens ben ik zeker niet tegen emigratie – maar het maakt het voor de overblijvers natuurlijk lastiger om de schulden ooi terug te betalen. Waardoor het nog onaangenamer wordt om in Ierland te werken of te investeren. Wat dan? Weg met die schulden – het enige alternatief. En ja, dat is slecht voor onze pensioenen. Maar dit is nog slechter.

One Response to “Ierland: het wordt steeds erger.”

  1. hills schlumberger fortunion wanderlust commi grapple levond catastrofe brommel

Leave a Reply

top