search
top

Natuurlijk gaat de ECB obligaties kopen… als de gemiddelde Eurozonerente te hoog wordt (zie grafiek)

Update (28/7/2012): grafiek vervangen door een langere termijn grafiek met recentere gegevens.

Er is op dit moment nogal wat te doen over deze speech van Mario Draghi. Gaat hij wel of geen obligaties kopen? Centraal daarbij staan deze woorden:

Then there’s another dimension to this that has to do with the premia that are being charged on sovereign states borrowings (i.e. de hoge rentes van Spanje, Italie, Griekenland, Ierland en Portugal, M.K.). These premia have to do, as I said, with default, with liquidity, but they also have to do more and more with convertibility… Now to the extent that these premia do not have to do with factors inherent to my counterparty (i.e. de kapitaalvlucht uit de genoemde landen, M.K.) – they come into our mandate… To the extent that the size of these sovereign premia hampers the functioning of the monetary policy transmission channel, they come within our mandate.

Wat dit betekent: de ECB heeft een gemiddelde rente in de Eurozone als doel. Op het moment dat de werkelijke rente, gedefinieerd als een gemiddelde rente op overheidsobligaties, niet gelijk is aan dit doel zal de ECB obligaties gaan kopen. Zie de (hier al eerder gepubliceerde) grafiek van Erwan Mahe, de witte lijn is de gemiddelde marktrente, eerder hielpen de LTRO operaties de rente terug in het ECB-gareel:

 

Dus: als de ECB volgende week de rente verder verlaagt en de gemiddelde marktrente op de obligaties daalt niet mee dan zullen er obligaties worden gekocht. Natuurlijk kunnen ze daarbij de keuze maken enkel obligaties van de brave landen te kopen.

Verder stelt Draghi dat de gemiddelde situatie in de ECB veel gunstiger is dan in Japan of de VS. Wat betreft de gegevens die hij noemt klopt dat beslist en ik heb op deze blog herhaaldelijk het gemiddeld lage begrotingstekort van de Eurozone genoemd. Draghi laat echter ten onrechte de stijgende werkloosheid buiten beschouwing! Maar los daarvan – hoe is het, als de ‘fundamentals’ in de Eurozone zoveel beter zijn dan in Japan en de VS, dan toch mogelijk dat de Euro zelf zulke problemen kent, en dat een aantal landen economisch totaal op hun rug liggen en hele generaties maar beter kunnen gaan emigreren? Of is de ECB en de politiek van de ECB zelf en de politieke besluitvorming in de EU zelf ook een ‘fundamental’?

2 Responses to “Natuurlijk gaat de ECB obligaties kopen… als de gemiddelde Eurozonerente te hoog wordt (zie grafiek)”

  1. Barry zegt:

    Ik geloof meer in vastrentende waarden. De dip in edelmetalen is nog niet perse over. Het risico blijft te groot. Op http://www.ibonds.nl staan verschillende obligaties met minder risico en zelfs meer mogelijkheden op rendement.

  2. Merijn Knibbe zegt:

    Beste Barry, beleggen in vastrentende waarden is voor ingeslapen accountants, niet voor actieve ondernemers. Waar komt toch dat afschuwelijke rechtse idee vandaan dat je rijk moet worden door niets te doen! Investeren en ondernemen, dat is de toekomst, in plaats van te beleggen en op je kont te zitten.

Leave a Reply

top