search
top

Werkloosheid: het echte Europrobleem (Spanje schiet door de 25%-grens…)

De maandelijkse werkloosheidsupdate, gebaseerd op de nieuwste, gecheckte Eurostat-gegevens (juli). Waarbij ‘gecheckt’betekent dat deze gegevens beter internationaal vergelijkbaar zijn dan de ‘nationale’ gegevens, onder meer omdat ze consistent zijn gemaakt met de Eurostat ‘enquete beroepsbevolking’ die in elk EU land elk kwartaal wordt gehouden (zij het niet helemaal op uniforme wijze).

A. Mijn maandelijkse grafiek wordt nu, tot mijn genoegen, verzorgd door Thompson Reuters:

Bron

Opmerkelijke feiten:

A. Het EU en Eurozone percentage is niet veranderd. Maar het aantal Eurozone werklozen is wel gestegen terwijl het juni-percentage met 0,1 %-punt verhoogd is. Wanneer we naar de Eurostat-grafiek van de aantallen kijken (zie persbericht) dan blijkt er sprake te zijn van een continue stijging
B. In het gebied buiten de Eurozone tekent zich in toenemende mate echter een daling van de werkloosheid af
C. Zodat het verschil tussen de Eurozone en de niet-Eurozone groter wordt
D. Waarbij de verschillen binnen de Eurozone ook nog eens groter worden, zij het in tegenstelling tot vorig jaar niet meer ook omdat de werkloosheid in de landen met de laagste werkloosheid (Nederland, Oostenrijk) aan het dalen is. Ook de Duitse werkloosheid daalt niet meer (hoewel de nationale cijfers van Duitsland wel een lichte daling lijken aan te geven)
E. De enige landen met een forse daling ten opzichte van een jaar geleden zijn de Baltische staten. Maar ook die dalingen zijn ondertussen, ondanks massa-emigratie, dan wel omgeslagen in stijgingen dan wel zo goed als gestopt. Zie ook het Estlandse bureau voor statistiek.

6 Responses to “Werkloosheid: het echte Europrobleem (Spanje schiet door de 25%-grens…)”

 1. Jan zegt:

  In Estland is de werkloosheidsgraad volgens Eurostat toch nog met 0,8 % gedaald in vergelijking met het eerste kwartaal. De meest recente cijfers voor export en industriële productie zijn echter niet zo rooskleurig, vermoedelijk zullen de volgende werkloosheidscijfers niet zo gunstig zijn.
  Terzijde: Ik woon in Estand en het blijft me verbazen hoe gelaten de mensen hier reageren op de economische malaise van de laatste jaren.

 2. Merijn Knibbe zegt:

  Beste Jan,

  1. Dank voor je reactie en ik zou het zeer waarderen als je af en toe ‘iets’ alledaags over Estland zou kunnen schrijven, bijvoorbeeld in reacties, dagelijkse waarnemingen en zo (functioneert de vuilnisophaaldienst nog, is het internetgebeuren er echt zo modern etc.)

  2. Wat betreft die opmerkingen over Letland: ik heb me daarbij laten leiden door Statistics Estonia, onder andere dit bericht: http://www.stat.ee/57426, dat aangeeft dat de werkgelegenheid vergeleken met vorig jaar een kleine 4% gegroeid is (relatief veel, als werkgelegenheid met meer dan 3% per jaar groeit dan is dat een uitstekende presentatie voor een land, hoewel ik Singapore wel eens heb nagetrokken, waar tijdens een herstelfase 9% groei was, volgens deze gegevens…). Verder heb ik een tabel van de GEREGISTREERDE werkloosheid gebruikt. Dit is niet de ‘echte’ werkloosheid, die slechts per kwartaal beschikbaar is. Zie http://pub.stat.ee/px-web.2001/Dialog/Saveshow.asp Lastige gegevens, want ze zijn niet seizoengecorrigeerd. Maar ook deze een veel minder grote afname zien (januari-juli) dan vorig jaar. Van de Baltische staten doet Estland het overigens het best, hoewel de industrie daar nu ook in een dip zit (de bouw trouwens niet bepaald, maar dat kan ook met het (winter)weer te maken hebben. Wellicht wat ‘overkill’, maar ik wil ook voor andere lezers laten zien dat de beweringen die ik in de tekst doe niet zomaar doe. Overigens is dit uitpluizen van gegevens wat je leert als economisch-historicus: het kan geen kwaad voor studenten economie om bijvoorbeeld eens de ontwikkeling van historische woningprijzen uit te moeten zoeken. Liefhebbers?

 3. Jan zegt:

  De vuilnisophaaldienst functioneert prima, voor zover ik in mijn omgeving kan zien. Huisvuilophaling is volledig geprivatiseerd, ieder huishouden sluit zelf een contract af met een ophaaldienst. Het zou dus wel kunnen dat mensen die krap bij kas zitten, hun vuil stiekem bij de buren gaan deponeren of overgaan tot sluikstorten.
  Veel administratieve zaken kunnen makkelijk online worden afgehandeld, en het wordt ook door veel mensen gebruikt. Dit systeem is beter uitgebouwd dan in België (hoe het in Nederland zit met e-government weet ik niet). Belastingaangifte kan al geruime tijd via internet gebeuren (systeem ook eerder ingevoerd dan België). Verder voorziet de overheid gratis draadloos internet op vele openbare plaatsen, ook in afgelegen (meestal uitstervende) dorpjes. En het stemmen via internet mag ik natuurlijk niet vergeten.
  Ik was toch aangenaam verrast hoe ingeburgerd al deze toepassingen hier zijn.

 4. Sandry zegt:

  I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping to see the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now ;)|

 5. excellent article beneficial will visit again eventually

 6. Leuk stukje om te lezen.
  groet Cees

Leave a Reply

top