search
top

Wat gebeurt er werkelijk in Griekenland (2): de detailhandelsverkopen

Het gaat slecht met Griekenland. De werkloosheid stijgt sprongsgewijze, de productie neemt snel af. En ook de detailhandelsverkopen dalen sterk, nu al voor het derde achtereenvolgende jaar, met een onzalig tempo van ongeveer 10% per jaar. Natuurlijk, de detailhandelsverkopen waren na 1999 sterk gestegen waarbij het snel oplopende tekort op de handelsbalans aangaf dat deze stijging onhoudbaar was – maar ondertussen liggen de verkopen alweer onder het niveau van 1999…

In andere “GIPSI”-landen met uitzondering van Italie is dezelfde ontwikkeling zichtbaar, zij het dat Griekenland duidelijk de meest extreme vorm laat zien. Wilt u dus alstublieft niet meer zeggen dat de Grieken (en de Spanjaarden) zich eindelijk maar eens aan de afspraken moeten houden en de buikriem moeten aantrekken, want die buikriem, die is ondertussen al een aantal jaren zeer strak aangesnoerd. En veel strakker dan in het door rechtse economen bejubelde Ierland. En juist dat aansnoeren heeft geleid tot onder meer veel minder belastinginkomsten voor de overheid en meer werkloosheid, waardoor de bezuinigingsafspraken niet konden worden gehaald.

De duidelijke (en noodzakelijke) verbetering van de handelsbalans, die op een gegeven moment een tekort van 15% van het BBP liet zien, wordt uiteraard mede veroorzaakt door dit proces van verarming. En een beperking van de consumptie en andere import gerelateerde finale bestedingen (defensie) was ook nodig, gezien dit tekort. Maar dat had beter gekund door hoge heffingen op de importen van bijvoorbeeld auto’s en energie dan door de totale economie af te knijpen, met onder andere sterk verminderde belastinginkomsten tot gevolg. Wat nu nodig is is een toename van de export – maar zelfs in het meest gunstige geval (een groei van 20% van de goederenexport per jaar) zal het nog vele, vele jaren duren voordat dat Griekenland uit de ellende haalt. Bedenk: de sprongsgewijze toename van de werkloosheid treed op terwijl de lopende rekening sterk en snel verbetert! Tot die tijd moet Griekenland aan het infuus. Sterker: wanneer er bijvoorbeeld geen Euro-systeem van AOW-uitkeringen dat zorgt voor transfers binnen Europa en dat voorkomt dat gepensioneerden de dupe worden van door de financiele sector (onder andere de pensioenfondsen, natuurlijk) afgedwongen draconische bezuinigingsmaatregelen dan is de kans groot dat de huidige Euro-problemen telkens weer de kop zullen opsteken. Geld moet rollen. Als leningen – of als transfers. Of, wat ook kan: legaliseer cannabis in de EU en geef Griekenland en Portugal tien jaar een productie-monopolie. Het is allemaal niet onoplosbaar: aan ons de keus.

Leave a Reply

top