search
top

Ter kennisgeving: de blog-aggregator van de Sint-Louis Fed

Ter kennisgeving: de Federal Reserve Bank of Sint Louis (u weet wel, van FRED) is een blogaggregator voor econoblogs begonnen. Het is natuurlijk leuk om na te gaan welke Nederlandstalige econoblog daar als eerste op staat… (klik op de taalicoontjes bovenin). Maar belangrijker is natuurlijk om een snel en systematisch een overzicht te hebben van wat er her en der, op basis van artikelen die in economische artikel-banken staan, geblogd wordt.

3 Responses to “Ter kennisgeving: de blog-aggregator van de Sint-Louis Fed”

  1. Arne zegt:

    Het probleem van de PIIGS is dat de binnenlandse vraag voor 2008 bestond uit een gigantisch tekort op de lopende rekening. De aanpassing binnen de eurozone is sinds 2008 gebeurd door de PIIGS door de binnenlandse economie te deflateren, met desastreuze gevolgen. De aanpassing in het Noorden (Nederlands lopende rekening overschot zal naar 10 procent van het BBP gaan) is niet gebeurd en zal ook niet gebeuren onder het huidige beleid (mag niet van de EU-normen). Het CPB heeft dit voor elk partijprogram doorgerekend – bij elke partij zal het overschot stijgen. En Merkel wil ook geen aanpassing voor Duitsland – Duitsland en NL zijn als Frankrijk en de VS tijdens de gouden-wissel standaard in de jaren ’20: een compleet oneerlijk en onevenredig systeem. Let hierbij vooral op de orthodoxe houding van DNB – evenals tijdens de Grote Depressie fout.

    AOW (mijn voorkeur)>
    Zodra de binnenlandse bestedingen in de PIIGS wordt aangewakkerd door FDI of subsidies/transfers, zal dit tot een verslechtering van de lopende rekening leiden. De PIIGS hebben een gigantische reflatie nodig en dat krijg je niet met schuldsanering, alleen met een devaluatie.

    Lagere lonen>
    De enige wijze waarop de PIIGS in de eurozone kunnen redden (theoretisch) is als ze blijven deflateren – met diepere depressies tot gevolg (politiek niet reeel). In mijn ogen is het enige dat de PIIGS kan helpen (als je door wilt met de euro), is het bewerkstelligen van een economische boom in het noorden met 4%+ inflatie. Zelfs de OESO! pleit hier nu voor. Dankzij de stomme eurocraten regels is dit echter onmogelijk. En het publiek is al helemaal niet klaar voor dit soort ideeen (huishoudboekje moet op orde zijn etc).

    Persoonlijk zie ik liever het einde van het ondemocratische gedrocht de euro. Mijn verwachting is dat de euro het wel zal overleven door middel van concessies op het gebied van schuldsanering of transfers door het Noorden. Net genoeg om de economische pijn in het Zuiden draagbaar te maken.

  2. Arne zegt:

    Die comment moest dus in de post over JkJ komen…

  3. Wow! Your site is amazing 😉 I will suggest it to my son and anybody that could be attracted to this subject. Great work guys :)

Leave a Reply

top