search
top

Hypothecaire leningen en de ECB (tijdperk Trichet).

Oeps, Huizenmarkt.zeepbel heeft een tweetje van mij geretweet, over de ECB. Om duidelijk te maken waar het over gaat: enige jaren terug en al voor 2008 heeft de ECB (chapeau, chapeau!) tijdreeksen opgesteld van de schulden in de Eurozone. De groei van de hypothecaire schulden bleek niet goed verklaarbaar uit inkomensontwikkelingen en renteontwikkelingen. Bracht dit de ECB tot het inzicht dat er wellicht hier en daar enige lucht in enkele bellen geblazen werd? Nee dus. Op het slechte pad gebracht door economen als Robert Lucas stelde de ECB dat mensen dankzij de ECB, gedereguleerde banken, lage en stabiele inflatie en aflossingsvrije hypotheken eigenlijk alleen maar erg verstandig bezig waren:

“assessing the historical pattern of household loan developments purely on the basis of the macroeconomic determinants of loan demand remains to some extent inconclusive, given that loan developments over the past two decades (sic, M.K.) are also likely to reflect a number of structural influences, such as financial innovation and changes in mortgage market regulation, as well as the shift to a low-inflation and credible monetary policy environment in the euro area in the context of EMU”

Bronnen: ‘Box 1. New Euro area series on MFI loans to households and non-financial corporations’ in: ECB Monthly Bulletin October 2007 pp. 17-19 (to see the exponential growth add the series on household and company debt); ECB, ‘Long-term developments of MFI loans to households in the Euro area: main patterns and determinants’ in: ECB Monthly Bulletin October 2007 pp. 67-84.

Voor de fijnproevers: dit is dus precies wat Minsky bedoelde, met zijn financial instability hypothesis. Mensen worden in slaap gesust door de gestadig neerdalende sneeuwvlokken in het vredige Alpendal – terwijl boven hun hoofden het lawinegevaar even gestadig toeneemt. Waarbij de rol van Robert Lucas was om telkens maar weer te zeggen “Lawines? Die heb ik weggedefinieerd uit mijn modellen en dus bestaan ze niet meer!”.

Leave a Reply

top