search
top

In de hedendaagse Eurozone leiden overheidsbezuinigingen ook tot particuliere bezuinigingen. Helaas.

Momenteel is er een discussie gaande over de hoogte van de zogeheten ‘multiplier’. Inhoudelijk komt deze discussie er uiteindelijk op neer of, wanneer de overheid bezuinigt, huishoudens, bedrijven en ook (zeker in Nederland) bijvoorbeeld pensioenfondsen dit compenseren door uit hun verminderde inkomen meer te gaan besteden, iets wat enkel mogelijk is als ze minder gaan sparen dan wel meer gaan lenen. We zullen hier enkel gegevens over het ‘lenen’ presenteren. En die geven overduidelijk aan dat in landen waar de overheid fors bezuinigt huishoudens en bedrijven dit in ieder geval niet compenseren door meer te gaan lenen. Intengedeel. Ze gaan aflossen. Wat, technisch gesproken, een argument is voor een Keynesiaanse multiplier die hoger is dan 1. Als de overheid 10 miljard bezuinigt dan zorgen bezuinigingen door bedrijven en huishoudens ervoor dat de totale bestedingsvermindering hoger is dan 10 miljard.

Multipele eurosclerose

P.S. – toevallig had ik vanochtend eindelijk, eindelijk een gegevens bestand gevonden waar al deze gegevens netjes bij elkaar staan. Let vooral op de daar genoemde bronnen, de ECB doet dit niet zelf, kennelijk.

One Response to “In de hedendaagse Eurozone leiden overheidsbezuinigingen ook tot particuliere bezuinigingen. Helaas.”

  1. Minium zegt:

    Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

Leave a Reply

top