search
top

De ongekende instabiliteit van de Nederlandse woningmarkt….

Hoe zou u het vinden als u een kledingzaak had of bedrijfsleider was van een drogisterij dan wel uitbater van een jachthaven – en de omzet in uw sector kelderde in enkele jaren met bijna 50%? Zou u het dan hebben over de "ongekende stabiliteit" van de markt? Of zou u spreken over "een dramatische ineenstorting" van de markt?

Het tweede? Als het over de woningmarkt gaat dan is, volgens twee economen van de RABO-bank, het eerste het geval. Maarten van der Molen en Hans Stegeman spreken op de economensite Mejudice over "De ongekende stabiliteit van de Nederlandse woningmarkt" – omdat de Nederlandse woningprijzen tot nu toe minder gedaald zijn dan in Ierland, de VS en Spanje.

Tsja. Als we niet enkel naar de prijzen kijken, maar ook naar de aantallen verkochte woningen, dan ontstaat toch een iets ander beeld…. Een zoektocht van nog geen vijf minuten op www.CBS.nl leverde het volgende op:

het aantal verkochte woningen daalde in de periode 2006-2010 van 210.000 naar 126.000. Tegelijkertijd daalden de prijzen van huizen tussen 2008 en 2010, gecorrigeerd voor de waardevermindering van de Euro, met ongeveer 8%. Daarmee daalde de omzet op de woningmarkt tussen 2006 en 2010 van 50 miljard naar ongeveer 30 miljard. Rekening houdend met een totale geldontwaarding tussen 2006 en 2010 van ongeveer 12% dan wordt de reele waarde van de verkopen in 2010 nog ongeveer 4 miljard minder – een halvering dus van de reele omzet op de woningmarkt, in vier jaar tijd.

Beste Maarten, beste Hans: de zeepbel is al lang gebarsten….

Literatuur: Maarten van der Molen en Hans Stegeman, 2011, "De ongekende stabiliteit van de Nederlandse woningmarkt", Me Judice, 4e jaargang, 7 mei 2011.

4 Responses to “De ongekende instabiliteit van de Nederlandse woningmarkt….”

  1. Valt me op dat er steeds meer van dit soort merkwaardige literatuur verschijnt op MeJudice. Laatst ook al Piet Eichholtz die pleitte voor de introductie van omgekeerde hypotheken in Nederland. Hij noemde zelfs–vreemd genoeg–als voorbeeld van het succes van de omgekeerde hypotheek de Amerikaanse huizenmarkt.

  2. […] De ongekende instabiliteit van de Nederlandse woningmarkt…. […]

  3. Ontzettend leerzaam artikel! Ik moet zeggen dat ik dit niet zag aankomen met deze hypotheekmarkt! Is er een methode om me aan te melden voor deze onderwerpen?

  4. Hypotheken zegt:

    Uitermate leerzaam onderwerp! Ik kan zeggen dat ik dit niet verwacht had in deze woningmarkt! Bestaat er een manier om me te abonneren op deze site?

  5. Gaffke zegt:

    greetings via north america boy, you actually made my afternoon with this swtor cartel coins hack

Leave a Reply

top