search
top

Het ‘Rutte effect’ en Google Trends

Weet u het nog? Een jaar geleden. Bij elke publicatie van de kwartaalcijfers beweerde de NVM dat de slechte cijfers het gevolg waren van ‘onzekerheid over de hyptheekrenteaftrek’ en een ‘gebrek aan vertrouwen’. Ook de huidige regeringspartijen meenden dat de malaise op de woningmarkt te wijten was aan een ‘vertrouwenscrisis’:
‘[CDA Kamerlid] Knops vertrouwt erop dat de markt aantrekt, zodra het kabinet-Rutte op het bordes bij de Koningin staat. "Zoveel kopers zijn onzeker over de hypotheekrenteaftrek, dat hoor ik van diverse makelaars. Straks hoeft dat niet meer, bij de nieuwe VVD-CDA-regering is de aftrek veilig."’[1]

Nu we zo’n jaar verder zijn wordt het tijd om de balans op te maken. Hoe heeft de vraag naar koopwoningen zich ontwikkelt sinds de verkiezingen?

image

Met gebruik van Google trends, kunnen we bepalen wat de effecten zijn van de grotere zekerheid omtrent de hypotheekrenteaftrek.[2] De resultaten zijn niet bijzonder positief voor de hypothese van de NVM en de regeringspartijen. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen is het aantal zoekopdrachten met de zoekterm ‘makelaar’ gedaald met 35,7%, sinds het aantreden van het kabinet Rutte is het aantal zoekopdrachten gedaald met 26%. Minder mensen zijn dus op zoek naar een koopwoning ondanks de grotere zekerheid.

Google trends:

Hoewel het gebruik van Google trends misschien niet erg serieus lijkt, is het een bijzonder goede voorspeller van de transactieontwikkeling op de woningmarkt.

googletrends

De correlatie is het sterkst als het aantal zoekopdrachten drie maanden vooruitloopt. De woningtransacties komen dus ongeveer drie maanden na de zoekopdrachten. Dit is ook logisch aangezien iemand die op zoek is naar een makelaar pas een aantal maanden later, wanneer hij of zij een woning heeft gekocht, geregistreerd wordt bij het kadaster.

Gezien de meest recente ontwikkelingen en de –vooralsnog- vrij sterke correlatie, ziet het er naar uit dat het transactievolume alleen maar verder zal afnemen. Met de nieuwe hypotheekregels in augustus en het aflopen van de NHG verhoging in januari 2012 staat er nog meer te komen voor de woningmarkt. Bovendien raakt het aantal startersleningen in rap tempo op, meer dan 30 van de 143 gemeenten die nog startersleningen verstrekken geven aan hiermee binnen enkele maanden te stoppen.[3] Zonder starters raakt de doorstroom verder bemoeilijkt waardoor het transactievolume nog verder zal afnemen. Het ziet er al met al naar uit dat een zwart scenario op de woningmarkt niet meer af wendbaar is.


[1] “Vertrouwen aantrekkende markt.” De Telegraaf, 6 oktober 2010

[2] Deze index van de zoekterm ‘makelaar’ geeft een betere indicatie van de vraag van consumenten naar koopwoningen dan het aantal woningtransacties. Bij woningtransacties is het nog maar de vraag of dit aantal afneemt doordat banken hun leencriteria aanscherpen of omdat consumenten minder behoefte hebben aan een koopwoning. Deze index geeft alleen een indicatie van deze laatste factor.

[3] ANP. “Starterslening niet te krijgen.” 13 juni 2011
http://m.volkskrant.nl/article/2/2443792/Starterslening-niet-te-krijgen.html

3 Responses to “Het ‘Rutte effect’ en Google Trends”

  1. gs zegt:

    Opgepikt: http://www.depers.nl/economie/580965/Consument-googelt-vaker-op-koophuizen.html

    Probeer eens “hotel” als wereldwijde index …

  2. Zeker wetenswaardig artikel! Ik moet zeggen dat ik dit niet had geanticipeerd in deze lastige tijden! Bestaat er een methode om me te abonneren op deze site?

  3. Thanks for the guidelines you have provided here. Something important I would like to talk about is that pc memory specifications generally rise along with other improvements in the technologies. For instance, if new generations of processor chips are introduced to the market, there’s usually a corresponding increase in the dimensions preferences of both computer memory and also hard drive space. This is because the application operated by these cpus will inevitably increase in power to make use of the new know-how.

Leave a Reply

top