search
top

Functional Finance en Abba Lerner

Abba Lerner ontwikkelde een theorie over overheidsfinanciën die radicaal indruist tegen elke traditie. De volksgeest is er op ingesteld dat kleinere begrotingstekorten altijd beter zijn dan grotere. Een overheid moet er idealiter net als een huishouden voor zorgen dat het evenveel uitgeeft als het aan inkomsten binnenkrijgt. Lerner besefte echter dat er een belangrijk verschil bestaat tussen de gebruiker van de munteenheid (bedrijven en huishoudens) en de uitgever van de munteenheid (de overheid). Omdat de overheid altijd zoveel van haar eigen munteenheid kan maken als het wil, kan het niet failliet gaan, en hierdoor heeft het de unieke capaciteit en verantwoordelijkheid om de effectieve vraag op peil te houden.

Lerner noemde zijn theorie Functional Finance en gaf in zijn boek Economics of Employment (1951) zijn recept voor volledige werkgelegenheid.

1. The government shall maintain a reasonable level of demand at all times. If there is too little spending and, thus, excessive unemployment, the government shall reduce taxes or increase its own spending. If there is too much spending, the government shall prevent inflation by reducing its own expenditures or by increasing taxes.

2. By borrowing money when it wishes to raise the rate of interest and by lending money or repaying debt when it wishes to lower the rate of interest, the government shall maintain that rate of interest that induces the optimum amount of investment.

3. If either of the first two rules conflicts with principles of ‘sound finance’ or of balancing the budget, or of limiting the national debt, so much the worse for these principles. The government press shall print any money that may be needed to carry out rules 1 and 2.

Dit zijn belangrijke lessen voor Europa, die –helaas- door de sadomonetaristen in Frankfurt nooit zullen worden geaccepteerd. Centrale bankiers hebben een grote afkeer voor de geldpers, maar lijken minder moeite te hebben met de 20% van de Spaanse beroepsbevolking die werkloos is.

3 Responses to “Functional Finance en Abba Lerner”

  1. Pai zegt:

    Hi I am so happy I found your site, I really found you by error, while I was searching on Digg for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank you for a marvelous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don

  2. Roseanna zegt:

    Right onh-tis helped me sort things right out.

  3. she had been wondering why I haven’t posted in so long. It makes me think a bunch of people didn’t get an email notification for this particular post…Thanks for your good wishes. I’m sure I’ll have lots to say about it come December! Have fun revising!

Leave a Reply

top