search
top

Wim Kok’s onzin over de ECB

Ik lees Roel Janssen´s boek over de Euro met interviews met o.a. Ruud Lubbers en Wim Kok. Raar hoe ze allemaal denken dat de Euro een soort onvermijdelijke cumulatie is van het Europese project, maar dat terzijde.

Wat mij irriteerde was deze belachelijke uitspraak van oud-premier Wim Kok:

‘Als je zou toestaan dat de ECB de rol van lender of last resort gaat vervullen, de rol als de laatste kredietverlener, dan zou dat onder de huidige omstandigheden neerkomen op de rechtstreekse overboeking van geld van de sterke naar de zwakkere landen.’

Dit is simpelweg niet wat het opkopen van staatsobligaties door de ECB behelst. De overheden en de private sector van sterkere landen hebben er niets mee te maken. In onderstaande tabel heb ik boekhoudkundig weergegeven hoe het opkopen van staatsobligaties eruitziet.

balansIk zie geen geld dat wordt overgeboekt van Noord-Europese regeringen of bedrijven naar Zuid-Europese regeringen of bedrijven. Als iemand mij een balans kan tekenen waaruit blijkt dat het opkopen van Griekse staatsobligaties door de ECB wordt betaald door Duitsland en Nederland, be my guest.

Men kan beweren dat ECB ingrijpen tot inflatie gaat leiden en Nederlanders en Duitsers de rekening betalen van de ‘inflatie belasting’, maar dit is een nog al dubieus argument. De ECB heeft zojuist de reserve eisen van 2% naar 1% verlaagd, waardoor er ineens heel veel overtollige reserves zijn. Desondanks daalt de kredietverstrekking in de Eurozone. Dit is ook wat we al vaker op dit blog hebben benadrukt: er is geen link tussen de reservepositie van banken en de kredietverstrekking. De geldvermenigvuldiger is een monetaire mythe.

2 Responses to “Wim Kok’s onzin over de ECB”

  1. Zeer leerzaam onderwerp! Ik moet zeggen dat ik dit niet zag aankomen met de huidige woningmarkt! Is er een manier om me aan te melden voor deze onderwerpen?

  2. Zeer wetenswaardig onderwerp! Ik zal zeggen dat ik dit niet had zien aankomen in de huidige woningmarkt! Is er een manier om me aan te melden voor deze site?

Leave a Reply

top