search
top

Druk, druk, druk

Opnieuw heb ik het de afgelopen maanden extreem druk gehad met zowel school als andere activiteiten. Ik heb verder onderzoek verricht naar mijn eerder geuite vermoedens wat betreft het misbruik van de Nationale Hypotheekgarantie en een artikel geschreven over de rol van vrouwen in de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik zal deze artikelen te zijner tijd publiceren. De puntjes op de i zetten is tot nog toe echter niet mijn specialiteit gebleken.
Gelukkig ben ik niet de enige die het erg druk heeft. Vandaag kwam mij het verheuggelijke bericht ter oren dat mijn collega financieel journalisten het ook erg druk hebben:

“Financieel journalisten zijn een eigen Masterclass Financiële Journalistiek gestart. De eerste bijeenkomst begin november over pensioenen was een succes. In maart en juni staan bijeenkomsten gepland over bankentoezicht en de euro. Tot de initiatiefnemers behoren journalisten van het Financieele Dagblad, RTL, de Volkskrant en ANP, meldt André de Vos, freelance journalist en ook een van de initiatiefnemers. Volgens De Vos zijn er nu te weinig praktische en tegelijk diepgaande bijscholingsmogelijkheden die ook nog eens een actueel thema belichten. De Vos: ‘En onze indruk is, dat de behoefte hier aan juist groot is.’

De journalisten werken samen met Holland Financial Centre en de Duisenberg School of Finance. Beide organisaties zorgen voor topsprekers uit het bedrijfsleven. De journalisten voor het goede thema en journalisten met voldoende kennis die de bijeenkomst bijwonen.

De Vos: ‘Het moeten, zoals de eerste keer ook gelukt is, bijeenkomsten op niveau worden. Overigens zonder dat we daar een commercieel tarief voor vragen. We hopen de eigen bijdrage op 200 euro te kunnen houden.’

De initiatiefnemers bekijken nu hoe de organisatie weg gehaald kan worden bij vrijwilligers om de continuïteit te garanderen. De Vos: ‘We zoeken een journalist die de inhoud wil regelen. We hebben sterk het gevoel dat we dat in eigen hand moeten houden. De sprekers kunnen dan door het bedrijfsleven zelf worden geregeld. We kijken ook welke rol de NVJ kan spelen.’“

Want wie beter om journalisten te vertellen hoe het financiële systeem werkt dan de grote spelers die zo veel profijt hebben bij de status quo. De Duisenberg School of Finance is een publiek-privaat instituut opgericht door zulke notabele bedrijven als ING, SNS Reaal, ABN AMRO, Royal Bank of Scotland, AEGON, APG en NYSE Euronext. Dezelfde namen duiken op bij de initiatiefnemers van het Holland Financial Centre.
De perverse relatie, waarin journalisten zich afhankelijk maken van ‘autoriteiten’, allemaal vrijwel exclusief afkomstig uit de sector, produceert de waardeloze journalistieke prestaties van onze grote media. Media die met groot inzicht een Chinese vastgoedbubbel voorzien, maar te incompetent zijn om onze eigen bubbel te kunnen zien. Media, die nog steeds afhankelijk zijn van economen die de crisis niet zagen aankomen en media die weigeren de mensen die het wel zagen aankomen op een regelmatige basis raad te plegen. Media die bezuinigingsdogma verspreiden die door geen enkele competente econoom serieus genomen kunnen worden. Media die jarenlang de ogen sloot voor de praktijken van waninstellingen zoals DSB, Icesave, AEGON, Afab en ga zo maar door.
Het is verre van geruststellend dat onze journalisten inmiddels zo ver heen zijn dat ze zelfs €200,- willen neerleggen voor het privilege om gepropagandeerd te worden met conventioneel economisch dogma.

One Response to “Druk, druk, druk”

  1. Victor zegt:

    Zo… die staat!

Leave a Reply

top